Bussbolaget Röde orm har i tre veckor kört en av sina bussar på åländskt biobränsle. Diesel tillverkat av fiskrens från Eckerö.
ENERGI Miljövänligt bränsle hör vi ofta talas om. Men många gånger handlar det om bränsle som har blandats med konventionellt bränsle. Men inte den här gången. Dieseloljan från Storfjärden fisk i Eckerö är hundra procent fiskolja, hundra procent förnyelsebar och hundra procent klar att användas.
Företaget har producerat oljan för eget bruk under förra året och har nu fått sin första större kund i Röde orm.
Udda upptäckt
Bussbolagets vd Ulf Grüssner fick höra talas om biobränslet under ett miljöseminarium för ett tag sedan. Han började diskutera med Bernt Bergman som är chef på ÅCA Gastronomen om varför det inte fanns något biodiesel på marknaden.
-Det finns det, till och med ett åländskt, svarade Bernt Bergman.
-Att hitta ett bra biobränsle stämmer överens med både stadens miljömål och våra egna, säger Ulf Grüssner.
Han går så långt som att säga att fiskdieselbussen är den miljövänligaste bussen i världen. Riktigt så enkelt är det inte. Det finns fler exempel på bussar i andra delar av världen som drivs på biodiesel, exempelvis av återvunnen frityrolja. Men diesel av fisk i linjetrafik verkar vara unikt.
Använder det själv
ÅCA är delägare i fiskdieselprojektet som drivs av Sixten Sjöblom. Hans idé är att det är en vinst både för hans företag Storfjärdens fisk och för miljön om fiskrenset omvandlas till olja i stället för att komposteras.
Samarbetet med Röde orm är ett första steg i att få ut produkten på marknaden.
-Vi får se hur det går och om vi vill satsa vidare och utvidga försäljningen, säger han.
Men hur klarar motorn det här bränslet?
-Det går utan problem, det är en äldre dieselmotor och de enda anpassningarna vi behöver göra är i vinter eftersom bränslet inte är lika köldtåligt som vanligt diesel, säger Ulf Grüssner.
Körförmågan blir också bättre, enligt bussföraren Mathias Franzas.
-Jag och mina kollegor har kört den i några veckor och märker att det är mer fart i den när man gasar, effekten är högre.
Doften då?
Så till ett annat miljöproblem. Får mariehamnarna vänja sig vid att det luktar fisk i staden framöver?
-Så mycket luktar det inte, säger Sixten Sjöblom.
För att bevisa det för en skeptisk reporter slår han på motorn på en äldre fiskdieslad bil.
En doft av nygrillat sprider sig på parkeringen utanför bussgaraget vilket påminner alla inblandade om att det är dags att ta lunch nu.
Tone Nordling