Sommarens första kyrkvakt är William Molinder som ska vara på plats ett par veckor.
– Sedan kommer andra ungdomar att ta vid. I fjol var jag kyrkvakt i Vårdö kyrka, säger han.
Redan efter några dagar har kyrkan besökts av cirka 70 personer.
– Då det kommer en buss med besökare blir det fort ganska många. Jag tycker att det är roligt att folk vill komma hit och titta, säger han.
Johannes döparens kyrka i Sund är en stor stenkyrka, den största på Åland och de första delarna av kyrkan uppfördes 1250–1275. Sunds kyrka har varit moderkyrka över Vårdö kapell tidigare och är det även i dag. Den var även, fram till början av 1400-talet moderkyrka över Kumlinge kapell.
Kyrkans interiör skadades under den Stora Ofreden (1713-1721) och återinvigdes igen 1722. Efter en brand 1921 fick Sunds kyrka restaureras.
Då reparerades också de medeltida kalkmålningarna. Samtidigt flyttades läktaren, med orgeln, bak i kyrkan från sin ursprungliga plats längs med västra väggen i långhuset.
– Läktarskranket kapades med de fina målningarna av Abraham Myra och tre av målningarna flyttades ner till väggarna, säger Katarina Norrgård från församlingen.
I dag används inte den gamla orgeln längre. Den togs ur bruk 1973 när nya orgeln kom och ersatte på sin tid orgeln från 1672.
– Den hade blivit i så dåligt skick att den var nästan ospelbar. Den reparerades och såldes till Vårdö kyrka 1863 för den furstliga summan 100 rubel, säger Katarina.
Den nya, som i dag finns mitt i kyrkan är byggd av Kangasala orgelfabrik och invigd 1973. Orgeln uppe på läktaren härstammar från 1860 och byggdes av orgelbyggaren Thulé i Kangasala.
– Varför den placerades där den är vet jag inte riktigt. Men jag antar att det skulle blivit väldigt trångt med den nya orgeln på läktaren, säger Katarina.
Tre gamla altartavlor
William berättar att de flesta besökare är väldigt intresserade av de tre stora tavlorna som finns i kyrkan.
– Också altarskåpet väcker en hel del intresse, säger han.
De tre stora tavlorna har tidigare fungerat som altartavlor.
– Efter renoveringen av kyrkan sattes altarskåpet tillbaka på sin ursprungliga plats. Den stora tavlan som är rakt fram när man stiger nedför trappan från tornkyrkan ner i långhuset är målad av Alexandra Såltin 1880 och heter Kristi förklaring, säger Katarina.
Altarskåpets äldsta del är från 1400-talet och det fick ett nytt överstycke 1662 som föreställer nattvarden.
Även krucifixet väcker en hel del uppmärksamhet. Det är daterat till 1250-talet. Det är det största krucifixet som påträffats i en socken norr om Alperna.
I koret finns en speciell bänkplats, den kallas i dag för prästbänken.
– Jag vet att där brukar konfirmanderna sitta. Vad det användes till tidigare vet jag inte, säger William.
I kyrkan finns också Wennikorset, ett kalkstenskors med inhuggna runristningar.
Kalkmålningar av helgonfigurer
Bak i kyrkan finns ett gammalt votivskepp i en glasmonter, det har skänkts till kyrkan 1897.
– Men det förstördes delvis i branden 1921. Det har funnits flera kyrkskepp under 1600-talet, men efter Stora Ofreden nämns inga alls mer, så de har troligen förstörts, säger Katarina.
Kalkmålningarna i Sunds kyrka är inte så många men de är inte desto mindre intressanta.
Söder om altaret finns en kalkmålning av S:ta Katarina.
Dolt av altarskåpet finns en annan av den korsfäste Jesus.
Man tror att dessa kalkmålningar är från 1200–1300-talet.
En mycket speciell votivtavla finns i vapenhuset. Den är den enda i sitt slag på Åland.
Den målades 1671 och föreställer kyrkoherden Bryniel Kiellin med familj.
Sunds kyrka
Kyrkan i Sund som är Ålands största stenkyrka, är helgad åt Johannes döparen. Sakristian, och kyrktornet uppfördes i början av 1300-talet. Den första kyrkan, långhuset, uppfördes under perioden 1250–1275.
Nina Eriksson