Wilhelmina Nyback, Marie Johansson och Cajsa Hallbäck studerar alla tre teologi i Sverige. Wilhelmina i Örebro, Cajsa och Marie i Uppsala.
Wilhelmina ska börja sitt tredje år vid Örebro teologiska högskola. Hon förväntar sig ytterligare några års studier samt praktik innan hon blir klar med sin utbildning till präst.
Varför valde du att studera teologi?
– Jag har alltid trivts väldigt bra i kyrkans värld och de senaste fem åren har jag varit helt på det klara med att det är präst jag vill bli. Jag har en stark tro på Gud och vill gärna förmedla den kristna tron vidare, säger Wilhelmina.
Marie har två och ett halvt år kvar av sina studier vid Uppsala universitet. Hon är antagen som prästkandidat i Västerås stift och kommer att jobba där i ett år efter studierna.
Vad gjorde att du valde teologistudier?
– Jag ville förstå mig på vår tid. När man studerar teologi rör man sig inom ett tidsspann på 5000 år. Den västerländska kulturen har sina rötter i både den hebreiska och den antika kulturen. Att gå till rötterna är nödvändigt för att förstå var vi är nu för att veta vart vi ska. En annan orsak till att jag valde teologistudier var för att jag ville bli präst. Det behövs präster och kyrkan har en viktig roll i framtiden. Eftersom min pappa är präst känns det inte så långt borta att själv bli präst, säger Marie.
När Marie gick sista terminen på kammarmusikprogrammet i Västerås var det dags att tänka på fortsatta studier. Några månader senare satt hon på en föreläsning på teologiska fakulteten i Uppsala.
För Cajsa har beslutet att studera teologi varit självklart. Redan som liten sade hon att hon skulle bli präst och hon har varit engagerad inom kyrkan både som ledare och i olika körer.
– Jag lockas av att jobba med människor som är i olika skeden av livet. Både då de är i svårighet och lyckliga. Jag tror Gud har lagt detta i mina händer, säger Cajsa.
Öppna med sin tro
Både Cajsa och Wilhelmina är bestämda med att de absolut vill komma tillbaka till Åland och arbeta som präster.
– I vilken församling spelar ingen roll. Men gärna på landsbygden eller i skärgården, säger Wilhelmina.
– Jag kanske jobbar någon annanstans först men absolut ska jag komma tillbaka till Åland, säger Cajsa.
Alla tre tjejer är öppna med sin tro och anser att det behövs människor som vill berätta om den kristna tron.
Att berätta om att man är troende kan ge både positiv och negativ respons.
– Jag har märkt att andra har lättare att öppna sig och kanske prata om sina problem eller vad de har för tankar då jag säger att jag är troende och studerar till präst, säger Cajsa.
– När jag berättar att jag studerar till präst brukar jag få frågan om jag tror på Gud. Då svarar jag ja, säger Marie.
Men visst har de också hört fördomar då de berättat att de studerar till präst.
– En del kommentarer kan vara att kyrkan är förlegad, att kyrkan i dag inte är någon stor röst i samhället. Eller så tror de att man måste vara extra renlig och ordningsam då man studerar till präst, säger Cajsa och ler.
– Det kan också finnas fördomar bland de som är kristna eller till och med de som studerar teologi. Att man inte är tillräckligt troende till exempel, säger Wilhelmina.
För henne, som går i en frikyrklig skola, kan studierna ibland också krocka med hennes egen tro.
– Då studerar jag ännu mera. Läser böcker och material som jag själv söker upp och som ger mig mer information. Samtidigt kan det vara jobbigt att brottas med saker som man kanske inte själv är helt övertygad om i någon föreläsning, säger hon.
Kyrkan behövs
Cajsa tror att kyrkan kommer fortsätta att vara viktig i samhället.
– Jag tror att kyrkan behövs i dag. Det diakonala arbetet är viktigt, kyrkan kommer in där det brustit på något ställe, säger Cajsa.
– Många i vår generation upptäcker vilken källa till kraft och engagemang som den kristna tron är, säger Marie.
Wilhelmina tror att många unga i dag söker något men de vet inte vad och kanske de då söker sig till kyrkan.
– Alla behöver få höra att man är värdefull som man är. I detta prestationssamhälle kan man kanske känna att man inte är bra nog, säger Cajsa.
– Jag tror att kyrkan behövs för att vi som samhälle ska kunna möta de utmaningar vi står inför idag, som klimatförändringar och polarisering. Kyrkan har en rik tanketradition att ösa ur, säger Marie.
I slutet av augusti och början av september är det dags för Wilhelmina, Cajsa och Marie att återvända till sina studieorter.
Hur kommer studierna att se ut framöver?
– I år kommer jag främst att läsa hebreiska, säger Cajsa.
Desamma gäller Wilhelmina medan Marie kommer att studera pastoralteologisk grundkurs på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Den går alla som ska bli präster i Svenska kyrkan.
– Det kommer att bli en lugnare termin jämfört med vårterminen då jag skrev min kandidatuppsats i bibelvetenskap. Utöver studierna kommer jag att starta en lokalavdelning för den kristna studentföreningen KRISS i Uppsala. KRISS har funnits i Uppsala tidigare och nu tar jag dit den på nytt. Det behövs samlingsplatser och samtalsforum för kristna i Uppsala. Det har jag själv saknat.
Nina Eriksson