Bok: ”Yellowface”, av R. F. Kuang
I juni kommer den svenska översättningen av litteraturvärldens stora snackis ”Yellowface”, av R. F. Kuang.
Boken har gjort succé hemma i USA med sin smarta och samtidsbrännande historia. Upplägget är enkelt, men genialt. Den kritikerhyllade och bästsäljande unga kinesisk-amerikanska författaren Athena Lei dör plötsligt i en olyckshändelse. Hennes väninna och mindre framgångsrika kollega June stjäl Athenas nyss färdigställda men ännu hemliga romanmanus om kinesiska soldaters öden under första världskriget. Själv vit av europeiskt ursprung, modifierar June sitt namn till det mer kinesiskt klingande Juniper Song, och ger ut boken som sin egen. Den blir en jättesuccé, både bland läsarna och ekonomiskt för June och hennes förlag.
Men snart kommer ifrågasättandena på Twitter från kinesisk-amerikanska litteraturkritiker. June anklagas för rasism och kulturell appropriering när hon som vit författare berättar om kinesiska upplevelser. Hon anklagas för att ha plagierat och exploaterat sin vän Athena och för att ljuga. June vecklar in sig i nya lögner, medan förlaget gör allt för att mjölka så mycket pengar som möjligt ur sin bestseller.
”Yellowface” är en smart satir över en cyniskt genomkommersialiserad förslagsbransch, cancelkultur, kulturell statusjakt och ett diskussionsklimat som exploderat i identitetspolitiskt skyttegravskrig på sociala medier. Och allt försåtligt berättat i första person av den alltmer stressade June vilket gör att man som läsare identifierar sig med henne och måste påminna sig om att hon ju de facto har stulit och ljugit sig till sin framgång, och dessutom är en ganska osympatisk person.
Bok: ”City in Ruins”, av Don Winslow
Krimförfattaren Don Winslow avslutar nu sin trilogi om 1980-talets organiserade brottslighet i New England.
Första delen ”Stad i brand” handlar om hur den irländska och den italienska maffiaklanen hamnar i ett förödande krig med varandra. Den andra delen ”Stad av drömmar” följer några av gangstrarnas flykt bort från New England, mot Kalifornien och Hollywood. Den tredje och avslutande ”City in Ruins” (Stad i ruiner) släpps i USA i april. Det är ännu oklart när den svenska översättningen kommer.
I ”City of Ruins”, som bland annat utspelar sig bland kasinobossar i Las Vegas, kommer det förflutna ikapp huvudpersonen Danny Ryan som en gång för alla måste hantera konsekvenserna av allt han gjort.
Don Winslow har tidigare skrivit den briljanta Kartell-trilogin ”I hundarnas våld”, ”Kartellen” och ”Gränsen”, om Sydamerikas knarkbaroner samt den stenhårda snutboken ”Styrkan” som snart ska bli biofilm. Tyvärr har han hotat med att lägga författandet på hyllan efter ”City in Ruins”. Han säger sig vara så oroad av vad Donald Trump och hans anhang gör med USA att han tänker ägna sig åt att motarbeta dem politiskt på heltid.
Bok: ”Antingen eller”, av Elif Batuman
Elif Batuman fortsätter berättelsen om sin övertänkande språkforskare Selim.
Med sin underfundigt roliga universitetshistoria ”Idioten” om den övertänkande turkisk-amerikanska språkforskaren Selins komplicerade epostsromans med den ungerska matematikern Ivan, charmade Elif Batuman mig och många andra läsare. En underbar drift med den pseudointellektuellt koketta livshållning som lätt präglar de första åren som ung vuxen på universitetet.
Nu kommer fortsättningen ”Antingen eller” som tar vid i samma förvirring som ”Idioten” slutade i. Att vara student är att lösa mysterier, och ledtrådarna finns i böckerna. När hon upptäcker Kierkegaards ord om att antingen lever man estetiskt eller så lever man etiskt, så känner hon igen sig själv och Svetlana, den smarta väninnan som gärna diskuterar historia och tradition medan Selin vill leva det estetiska livet i form av äventyr, erfarenheter som går att omvandla till litteratur.
Den svenska översättningen av ”Antingen eller” kommer i slutet av mars.
Film: Mean Girls
Den moderna ungdomsklassikern ”Mean Girls” (2004) kommer i ny tappning. Men det är inte fråga om en rak nyinspelning. Handlingen bygger på den broadwaymusikal som gjordes av filmen. För manuset står, nu som då, den alltid intressanta Tina Fey. Till grund för det hela ligger förresten romanen ”Queen Bees and Wannabes” av Rosalind Wiseman från 2002. Förhoppningsvis bjuder den nya versionen på nya blivande klassiska onliners som: ”Get in loser. We’re going shopping.” och “Ex-boyfriends are off-limits to friends. That’s just, like, the rules of feminism.”.
Premiär är det redan nu i januari.
Film: Dune, del 2
Rymdoperan Dune fortsätter med sin andra del. Som ni kanske minns slutade ettan med att Timothée Chalamets vandrade in med Fremen-folket bland klipporna på ökenplaneten Arrakis, med Zendaya i handen medan Stellan Skarsgård återhämtade sig från giftattentatet i sitt oljebad.
Ska Timothée lyckas hämnas sin mördade familj?
Premiär blir det i mars.
Film: Joker: Folie á Deux
Regissör Todd Phillips fortsätter sin egensinniga och hyllade tolkning av hur Batmans nemesis superskurken Jokern, fantastiskt nervigt gestaltad av Joaquin Phoenix, blev som han blev. Och nu är det dags att introducera Harley Quinn, som spelas av multibegåvade Lady Gaga. Det ska bli intressant att se vad hon gör med rollen, som Margot Robbie satte sin starka prägel på i ”Sucicide squad”.
Premiär blir det i oktober.
Film: Gladiator 2
Knappt har dammet lagt sig efter Ridleys Scotts Napoleon-rulle, innan det är dags för nästa storspektakel: ”Gladiator 2”. Den här gången axlas huvudrollen av Pedro Pascal (”Last of US”). Han spelar Lucius, den nu vuxne brorsonen till kejsar Commodus som ju dödade Russell Crowes Maximus i ”Gladiator 1”. Annars är väldigt lite känt om filmens handling, trots att den varit planerad i 20 år.
Premiär blir det i november.