Moderföreningen Sverigekontakt grundades 1908 i Göteborg på initiativ av utlandssvenskar, inspirerade av tidens vurm för det svenska språket och kulturarvet, beskriver föreningens ordförande Erik Lindholm. I samband med den stora sångfesten i Mariehamn 1922 började man diskutera en åländsk lokalavdelning. Året efter utsågs en styrelse och 649 medlemmar anslöt sig.
Under mellankrigsåren deltog man i flera kulturevenemang liksom efter andra världskriget. Föreningen kom att slumra in 1968 fram till 1995 då dess portalgestalt Borghill Lindholm återupplivade den. Föreningen hade då bara en betalande medlem i form av Torbjörn Sundblom. Man diskuterade om man skulle gå upp i föreningen Norden men beslutade att fortsätta som en lokalavdelning till föreningen Sverigekontakt. En ny styrelse valdes som bestod av Solveig Eriksson som ordförande, och medlemmarna Gun-Mari Lindholm, Olof M Jansson, Folke Woivalin samt Borghill Lindholm som även var sekreterare, ett uppdrag som hon behöll fram till sin död år 2014.
Bild
Föreningen har för vana att träffas den 13 oktober på Borghill Lindholms födelsedag, då man sjunger Modersmålets sång och lyssnar till föredrag om åländsk kultur.
Skriften innehåller ett litet bildrikt porträtt av sin grand old lady, Borghill Lindholm.
De tidigare ordförandena Gun-Mari Lindholm och Olle Sjöstrand delar med sig av minnen. Skriften berättar om föreningens resor, bland annat till Ukraina 2012 och till moderföreningen i Göteborg. Som sig bör återges även texten till ”Ålänningens sång”.
Allsvensk samling på Åland firade sitt hundraårsjubileum i somras med stor middag på Smakbyn. Föreningen har i dagsläget runt 80 medlemmar.