Svenska Roger Åsberg, Peter Högberg och Andreas Blomqvist är hobbyarkeologer från Svenska Metallsökarföreningen som närvarat vid utgrävningar på olika håll i Sverige och Europa. När de i påskas bestämde sig för att söka igenom ett område i närheten av Lövökongressen på Vårdö med metalldetektor gjorde de överraskande fynd – ur sanden på potatisåkern kom nästan fyra kilogram olika sorters mynt, knappar och skospännen daterat från allt mellan tidigt 1600-tal och sent 1900-tal.
– När vi grävt upp ett tjugotal knappar började vi klia oss i huvudet. Vi är chockade att vi hittade så mycket, säger Roger Åsberg som har flera års erfarenhet av utgrävningar men aldrig gjort tidigare gjort fynd av liknande vidd.
Ryska silvermynt och franska militärknappar
Fyndet gjordes lite avsides om det fredade område där man antar att Lövökongressen – en plats för misslyckade fredsförhandlingar mellan Sverige och Ryssland vid Stora ofreden år 1719 – ägde rum.
Det privatägda området om cirka tre hektar där fynden gjordes är nu tillfälligt fredat, vilket innebär att man inte får fortsätta söka med metalldetektor utan tillstånd.
Bland fynden finns bland annat ett svenskt klippingmynt från cirka år 1625.
– Det är ett mynt som präglades i stor hast genom att man högg av mynten från ett långt band. Man kan se på dem att de är ganska vinda, säger arkeologen Marcus Lindholm som hjälpt till att tidsbestämma fynden.
Man har också hittat kritpipor från 1600-talet, fyrkantiga ryska mynt och franska militärknappar från Napoleons tid på 1850-talet. Av det drar Roger Åsberg slutsatsen att någon av de 12.000 franska soldaterna som attackerade Bomarsund kan ha stannat till vid Lövö innan de slog till mot fästningen.
Bidrar till historieskrivningen
Det mest spektakulära fyndet är ett ryskt kors i mässsing eller brons, det är Marcus Lindholm, vikarierande antikvarie Freya Roe och Roger Åsberg överens om. Man antar att området där fynden gjorts är från det ryska lägret.
– Det är fantastiskt att de hittat så mycket. Eftersom vi inte vet exakt var kongressen ägde rum är det bara ett litet område som är fredat i dag – vi visste till exempel inte att ryska lägret fanns där. Det här hjälper att bidra till Lövös historia, säger Freya Roe.
– Vi är glada att vi hittade så mycket och kunde hjälpa till. Det är viktigt att få upp grejer ur jorden så fort som möjligt, skulle man vänta 10-15 år till så skulle mycket av det här vara förstört, säger Roger Åsberg.
– Om man jämför metallfynd från 1960-talet och i dag är det otrolig skillnad. Dagens fynd är mycket sämre bevarade på grund av olika kemikalier, till exempel bekämpningsmedel. Det fräter sönder både metall och ben, säger Marcus Lindholm.
Kommer ni att fortsätta gräva ut på området?
– Vi behöver handlägga ärendet först och se vilken forskning som kommer fram på kongressfirandet i slutet på augusti, säger Freya Roe.
Jorunn Lavonius