”The Å//A universe – hidden longlines in the Baltic Sea” består av en konsert med musik, sång och video, en installation, en ljudpromenad genom Mariehamn och eventuellt en paneldiskussion med vattenexperter.
– Vi vill skapa en dialog mellan konst och vetenskap för att hitta nya vägar att kommunicera om ett hållbart samhälle, förklarar Claudia von Hasselt när hon under fredagen besöker Ålands sjöfartsmuseum. Konserten ska hållas ombord på museifartyget Pommern där även delar av utställningen visas samma kväll.
– Sedan hoppas vi kunna ta in utställningen i museet och visa den under en längre tid. Vi håller som bäst på att diskutera hur museet kan bredda sig och mer ta in frågor om den marina miljön i vår utställningsverksamhet, säger museichef Hanna Hagmark.
Okänd ö
Konsertprojektet föddes 2021 när Finlands institut i Tyskland kontaktade Claudia von Hasselt och föreslog att hon skulle göra något utgående från Åland och Östersjön.
– Jag hade aldrig hört talas om Åland men tyckte att det lät spännande med en liten okänd ö i norra Europa, berättar hon.
Hon började researcha och fick kontakt med Barbro Sundback på Kulturföreningen Katrina och med nära kontakt med Ålands Fredsinstitut.
– Jag besökte Åland och Barbro 2022 och vi blev genast goda vänner. Därefter fick jag kontakt med Tony Cederberg på Husö biologiska forskningsstation.
Östersjöns undervattenmiljö och dess olika symbiotiska nätverk, men även dess utsatthet för föroreningar blev en naturlig utgångspunkt.
– Mina verk handlar alltid om människan och hennes förhållande till samhällsstrukturerna. Det som som händer i havet går att överföra på det som händer på land. Och allt som händer hos oss händer redan i havet.
Men, poängterar hon, föreställningens huvudbudskap är inte alarmistiskt, utan hoppfullt.
– I havet lever de olika organismerna i strukturer som skapar balans. Vi vill spegla det mot vårt samhälle på land för att väcka frågor om hur vi kan använda liknande tankesätt för att finna balans hos oss.
Dykexpedition
Tony Cederberg tog med henne på en dykexpedition till orörda delar av de åländska vattnen. Filmaren Johan Karrento filmade och hon fick även guidehjälp av fiskaren Hasse Bergman.
De spelade in undervattensljud med hydrofoner.
– Havets olika ljudlandskap är en viktig del av konserten. Ett sammanbindande tema är isens sång, som musikern Caspar Lindroos spelat in från fjärden vid sitt hem.
De spelade också in ljudet under vattnet i Västra hamnen när färjorna kom och gick.
– Jag hade hörlurar på mig och efter 30 minuter mådde jag illa och fick svindelanfall av hur mycket det lät under vattnet. Men jag berättar inte detta som kritik mot färjorna för de är en viktig del för att ett ösamhälle ska fungera. Men vi kan kanske lära oss något av det, säger Claudia von Hasselt.
Känna vibrationer
Man spelade även in olika sorters undervattensvibrationer som de tolkar musikaliskt och i vibrerande objekt i utställningen.
– Vi människor har glömt bort hur man tolkar den typen av sinnesintryck. Vi vill återskapa ett språk för det.
I projektet ingår även att skapa en ljudpromenad längs Mariehamns vatten där man via sin mobiltelefon kan ta del av olika platsers ljudbilder.
”The Å//A universe – hidden longlines in the Baltic Sea” hade premiär i Berlin ifjol. I sommar kommer den alltså till Åland i samarbete med kulturföreningen Katrina och Ålands sjöfartsmuseum. Konserten ges en gång, den 7 september, ombord på Pommern.