Idén till ”Mio, min Mio” fick Astrid Lindgren under en promenad genom Tegnérlunden i Stockholm när hon såg en ensam liten pojke på en bänk i skymningen, berättade hon i en radiointervju:
“Mio, min Mio, ja det är egentligen en kortare saga som jag skrev. Jag gick genom Tegnérlunden och såg en liten pojke på en bänk, och så började jag tänka att ja, han bor väl kanske i det huset där. Och så började jag fundera lite på det, och att han satt där. Och att anden i flaskan kom, och att han flög bort till Landet i Fjärran. Men det var inte min mening att jag skulle skriva något mer än så. Utan den sagan trycktes då i en tidning. Sen, efter flera år började jag fundera och undra hur han hade det därborta egentligen. Om han hade nån att vara tillsammans med, när han inte hade Benka som han hade hemma på Tegnérgatan.”
Bild
Så skrev hon berättelsen om hur Bo Vilhelm Olsson, blir prins Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato. ”Mio, min Mio” kom ut 1954, blev en milstolpe på flera sätt. Dels var det Astrid Lindgrens första roman i fantasystil. Dels var den startskottet på hennes mångåriga samarbete med konstnären Ilon Wikland.
Nya bilder
När det blev aktuellt med en nyutgåva 2020 gavs illustratören Johan Egerkrans uppdraget att skapa 23 helsidesillustrationer och flera mindre bilder. Sju av dessa bilder visas nu på Mariehamns stadsbibliotek.
Johan Egerkrans debuterade 2005 med boken ”Taggtråds-Tim” och har sedan dess illustrerat över hundra böcker. 2013 gavs ”Nordiska väsen” ut, som blev hans stora genombrott och debut som författare. Boken följdes sedan upp av ”Nordiska gudar” (2016) samt ”De odöda” (2018) och i dag är han en av Sveriges ledande illustratörer.
Bilderna ställs ut till den 4 mars.