Tioåriga Line växer upp med sin mormor Annie i ett torp i skogen. Annie är en egensinnig kvinna som vill leva utanför systemet och lär sitt barnbarn att aldrig lita på odugliga karlar. 20 år senare uppfostrar Line själv en dotter på egen hand i samma torp ute i skogen. Släktens mönster går igen, i Zandra Lundbergs andra roman: ”Sol över mörka gärden” som kommer ut i början på mars.
– Ursprungsidén till det hela var att berätta om en kvinna som väljer att flytta ut i skogen, för att skapa ett liv utanför systemet, berättar Zandra Lundberg, vi ses i hennes hem i Gölby med underbar utsikt över Kaldersfjärden.
Mormor Annie vill inte tvingas följa vedertagna regler. När hon blir sjuk ratar hon sjukhus och förlitar sig på läkeörter i stället. Hon lever nära naturen och ser skogsväsen som småtroll och gårdstomtar.
– Skogen är en viktig del av berättelsen. Jag har undvikit att placera berättelsen geografiskt, men den utspelar sig i en miljö som liknar vår.
Lines barndom
Första halvan av boken skildrar Lines barndom tillsammans med mormor.
– Boken hette länge Lines bok. Det var ett namn jag hade med mig från början.
Mormor Annie hyser ett starkt förakt mot män. Men en dag hittar Line ett fotografi på henne där hon ömt stryker en ung man på kinden. Han hette Hjalmar och honom var mormor förälskad i.
Bild
– Sedan gör berättelsen ett hopp på 20 år framåt i tiden. Mormor har dött och Line har ärvt hennes hus. När hon blir med barn efter ett tillfälligt ligg flyttar hon in i torpet med sin dotter som är döpt till Alma, efter Annies mamma Alma.
Så blir hon en länk i släktens kedja av kvinnor som levt ensamma med sina barn.
– Berättelsen börjar med en Alma och slutar med en annan.
Skriver scener
När Zandra Lundberg började skriva på boken för två somrar sedan utgick hon från en grundscen där hon såg Line vid ett ensligt torp i skogen.
– Jag gör inte detaljerade dispositioner, utan beskriver de scener jag ser framför mig. Jag dras till scenkonsten där man ju bygger upp och förkroppsligar idéer.
Hon beskriver sig som en otålig skribent.
– Jag förundras över hur andra författare kan skriva så mycket om olika händelser. Jag vill hela tiden komma vidare. Det måste finnas ett driv framåt, det får inte riskera att bli tråkigt. Det är väl ett arv från min tid som bloggare och kolumnist. Men jag märker hur jag alltmer börjar nosa på att dröja mig kvar i scener och berätta lite mer.
Till skillnad från hennes första roman, den autofiktiva ”Konsten att inte hitta sig själv på Bali” är ”Sol över mörka gärden” en helt fiktiv historia.
– Jag trodde länge att jag aldrig skulle kunna hitta på en historia för en hel roman. Jag växte upp i en tid där man bara skulle gräva i sig själv.
Bild
Men det handlade om att hitta rätt anslag.
– Det behövdes rätt tonfall som gjorde att jag kunde ta mig själv på allvar. För att skrivandet ska fungera måste jag ju köpa min historia själv.
Självtvivel
Trots sina stora framgångar som skribent, som tidigare stjärnkolumnist på Aftonbladet och författare till en hyllad debutroman som nominerades som Ålands bidrag till Nordiska rådets litteraturpris, brottas hon fortfarande med självtvivel.
– Rätt ofta tänker jag att jag bara ska strunta i allt och gå en utbildning till psykolog eller något. Men samtidigt tycker jag ju så mycket om att skriva. Och efter den första boken har jag ett annat självförtroende och vet att jag klarar av att slutföra processen.
Det genuina skapandet innehåller dessutom en fascinerande ingrediens som är svår att hitta på andra sätt.
– I båda mina böcker finns liksom svarta hål med ord och idéer som jag inte för mitt liv kan redogöra för var de kommer i från. Det är spännande .
Bild
Hon har lärt sig att ta pauser när det blir för motigt. Lägga undan texten och titta på den med nya ögon en vecka senare. Hon visade det påbörjade manuset för sin sambos mamma Pernilla Lindroos, som själv är författare.
– Jag ville veta om hon tyckte att det överhuvudtaget var något att arbeta vidare med. Hon kom med bra synpunkter och det gav mig ny energi att fortsätta.
Boken ska komma ut den 5 mars. Den 13 april arrangerar Zandra Lundberg en boksläpps-show på Stadshuset. Anna Karlsson intervjuar författaren på scenen. Det blir högläsning och specialskriven ny musik av Casper Lindroos.
– Jag tänkte att varför inte göra ett evenemang av det. Jag gillar ju scenshower, säger Zandra Lundberg och ler.