Chris Oldfield växte upp i en brittisk gruvarbetarfamilj. Att bli yrkesmilitär var ett sätt att skaffa sig en försörjning och ett meningsfullt sammanhang, förklarar han.
Specialiserad på att röja minor och desarmera av improviserade sprängladdningarna, kom han att tjänstgöra i konflikthärdar som Irak, Afghanistan och Kosovo. Men efter 23 år lämnade han militären av hälsoskäl. De många traumatiska händelser han upplevt, som att känna genuin dödsskräck och att se kamrater dö och lemlästas, tog ut sitt pris. Han drabbades av svårartad PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, och upplevde att han gått sönder på ett så allvarligt sätt att han inte visste om han ville fortsätta leva.
Men tack vare mycket stöd och terapi lyckades han ta sig tillbaka. Han bor på Åland sedan 12 år.
– Här fick jag kontakt med psykiatern Nils-Gustaf Eriksson som hjälpte mig mycket, säger han.
Ideellt arbete
I dag arbetar Chris Oldfield på ideell basis mot militära konfliktlösningar. Han har studerat psykologi, modern militärhistoria och säkerhetspolitik. Han reagerade starkt när han hörde att Ålands reservistförening skulle erbjuda en tredagars försvarskurs, något han menar bygger på orealistiska föreställningar om vad det innebär att strida med vapen i hand.
Han skulle önska att man istället lade kraften på att främja fredliga konfliktlösningsmetoder.
Utgående från sin kunskap och sina praktiska erfarenheter som tidigare yrkessoldat har han satt ihop en 45 minuter lång presentation där han berättar om sina personliga upplevelser och sin analys av de politiska mekanismerna som gör att makthavare fortsätter ta till militära lösningar trots allt vi vet om hur kontraproduktivt och destruktivt det är. Han har knutit kontakt med Ålands fredsinstitut och har hållit presentationen för elever på Ålands lyceum och folkhögskola.
– Mitt huvudbudskap till både elever och vuxna är att vi alla har ett val. Vi kan säga nej till att låta oss användas som soldater av makthavare. Det är en sak att försvara sitt land om det blir angripet, då kan det vara nödvändigt att använda vapen. Men att gå med på att anfalla ett annat land eller folk, det är något annat.
Han vill uppmana alla som överväger en militär karriär att noga tänka igenom konsekvenserna.
– När du väl skrivit under, har du gått med på att spela enligt deras regler.
Pengar styr
Chris Oldfield pekar på att en grundorsak till att krig startas är att någon tjänar pengar på det.
– Tar man bort pengarna ur ekvationen försvinner orsakerna till de flesta konflikter.
Han tycker att alla politiker som fattar beslut om att skicka soldater i strid bör hållas personligt ansvariga. Allra helt borde politikerna själva tvingas slåss.
Han exemplifierar med den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair som på falska uppgifter om irakiska massförstörelsevapen drog in Storbritannien i det USA-ledda Irakkriget. En konflikt Chris Oldfield som soldat upplevde på plats, och där han förlorade kamrater som stupade.
– Tony Blair har aldrig behövt stå till svars för det utan har kunnat gå vidare till nya välbetalda jobb.
Den vill komma i kontakt med Chris Oldfield kan nå honom på epost: oldfield465@yahoo.co.uk