Netflix tv-drama ”Adolescence” har skakat om många föräldrar med sin psykologiskt inträngande skildring av nätmobbing och toxiska maskulinitetsideal bland högstadieungdomar. Atilla Yoldas har inte hunnit se serien ännu, men är väl bekant med problematiken efter att ha föreläst och skrivit om dessa frågor i många år.
– Serien ligger definitivt på min tittalista, säger han när Ålandstidningen träffar honom i samband med litteraturdagarna där han deltar i inte mindre än tre olika programpunkter.
Han har en förmåga att kommunicera med tonårsgrabbar.
– Det hjälper att jag är tatuerad, och har traditionellt maskulina uttryck. Men mest tror jag att det beror på att jag visar mig sårbar när jag pratar med dem. Det händer rätt ofta att det kommer fram killar efteråt och vill prata enskilt. Det är förtroenden som jag verkligen försöker förvalta, för själv har jag alltid lutat mig mot andra när jag behövt hjälp.
Unga behöver trygga rum. I idealfallen är det hemmen med lyssnande och närvarande vuxna. Men ibland behövs det alternativ, säger han.
Själv ett problem
Atilla Yoldas är uppvuxen i Norrköping.
– Jag upplevde en hel del rasism och var mobbad på grund av mitt utländska ursprung. På högstadiet började jag slåss, och blev själv en del av problemet. För jag skrattade med och gjorde inget när mobbarna istället gick på de andra svaga i den grupp jag lyckats lämna.
Men en dag tog hans mamma ett allvarligt samtal med honom. Hon berättade att både hon och hans mormor farit hemskt illa av hans morfars våldsamhet.
– Nu såg hon tendenser hos mig som hon kände igen från morfar och kopplade till hans sätt att använda våld. Jag blev rejält omskakad. Mormor var den viktigaste personen i mitt liv.
Han bröt med sin gamla miljö och sökte in till estetiskt gymnasium och fick nya vänner.
– Där var alla udda personligheter och man fick vara vem man ville.
Går åt rätt håll
Mycket har blivit bättre sedan han själv var ung, tycker han. Då var det färre som pratade om mobbing och hur vi beter oss mot varandra. Men det som blivit sämre har blivit extremt med toxiska sociala medieprofiler, som exempelvis den våldtäktsåtalade influeraren Andrew Tate och gangsterrappare som vänder sig direkt till ungdomar med skeva budskap om vad det är att vara man eller hur man blir framgångsrik.
Atilla Yoldas betonar att vi alla har ett ansvar att säga emot när en kompis kommer med en rasistisk eller sexistisk kommentar.
– Då är det helt rimligt att förstöra stämningen genom att ifrågasätta. Förhoppningsvis leder det till ett bra samtal och insikter om vad man egentligen står för.
Våga störa
Som förälder måste man också orka störa, ställa frågor och engagera sig i sin ungdoms liv.
– Du skapar trygghet genom att vara tillgänglig och själv våga visa dig sårbar.
Han föreläser även för mellanstadieklasser och har sett hur de skeva manlighetsidealen krupit nedåt i åldrarna.
– Barn i dag ser tidigt allt på nätet. Återigen handlar det om att fråga och finnas till hands för att prata om upplevelserna. Jag tror inte på förbud för sociala medier fram till 18-årsdagen. Det skulle bara slå bakut.