När landskapsregeringens tre expertgrupper presenterade sina förslag på åtgärder för att göra den åländska ekonomin till en vinnare post corona var förslagen många men även mycket kostnadsdrivande. Det var, som denna ledarsida tidigare konstaterat, ett felställt uppdrag som gav intressanta men till många delar ogenomförbara förslag. Inte minst för att landskapets kassa sinar och det åländska näringslivet, som det är idag, under många år inte kommer kunna bidra till det allmänna.
Insatsen som arbetsgrupperna gjorde var behövlig men nu kunde Åland vara förtjänt av att ta ett annat grepp om framtiden. Med ett större utanförperspektiv och mer förankrat i en akademisk expertis.
I såväl Finland som Sverige har olika arbetsgrupper och kommissioner tillsatts för att se över vilka insatser som behöver göras samt för att arbeta fram idéer på förnyelse inom en rad strategiskt viktiga områden.
I Sverige har Stockholms Handelskammare, under ledningen av seniorekonomen Klas Eklund, tillsammans med en rad experter tagit fram förslag på vilka strategiska beslut Sverige kan göra för att underlätta för landet att komma tillbaka efter pandemin. Allt från miljö till skatteregler lyfts fram.
I Finland har Arbets- och näringsministeriet genom en arbetsgrupp, bestående av nationalekonomerna Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman och Roope Uusitalo, tagit fram en analys av åtgärder som kommer att krävas för att ekonomin åter ska styras in på tillväxt, hög sysselsättning och sunda offentliga insatser.
Oavsett om det är en arbetsgrupp eller kommission har båda fallen resulterat i intressanta slutsatser där höjd har tagits för de många utmaningar som finns. Dessutom har det i respektive fall presenterats behov av strukturella reformer. I Finland talar arbetsgruppen om tre stadier. Det första då regeringen har försökt få epidemin under kontroll och minimera skadorna. Nästa steg blir att stöda efterfrågan för att få fart på ekonomin då begränsningarna har hävts och det sista reparation av de skador som pandemin har orsakat ekonomin.
I Sverige har omstartskommissionen presenterat konkreta förslag på hur Sverige kan bli ledande på till exempel digitalisering och grön omställning. Men även konkreta förslag har lyfts gällande reformer av arbetsmarknaden.
Åland har inte alla behörigheter, men vi har många. Vi har möjligheter att diskutera och ta fram förslag kring vilka strukturella reformer som skulle behövas för att vi ska klara av de utmaningar som vi i dag möts av. Att tro att sittande politiker och tjänstemän ensamma ska klara det är en rent omänsklig uppgift. Alla möjligheter till information och kunnande utifrån måste tas.
Runt om oss, främst i den akademiska världen men även i andra delar av samhället, finns ålänningar med stort expertkunnande och ett unikt kunnande om Åland. Ett kunnande som vi borde bli bättre att nyttja. Genom att tillsätta en egen grupp med dessa experter kunde vi få fram Ålandsspecifika förslag till strukturella reformer.
Rapporten från en dylik expertgrupp skulle säkert bli en givande men även utmanande läsning vad det gäller ifrågasättande av strukturer, men inputen skulle med all säkerhet ge ett stort kunnande inför den resa som Åland står inför.
Daniel Dahlén