I slutet av förra veckan lanserade Visit Åland, Ålands landskapsregering och Ålands näringsliv konceptet Tillsammans för Åland. Ett budskap ska förmedlas till sommarens turister om vikten att vi tillsammans ser till att hålla Åland så fritt som möjligt från covid-19 så att vi ska kunna hålla Åland öppet.
Tillsammans med en rad andra nya initiativ visar det på en vilja att hitta gemensamma lösningar på de utmaningar vi står inför. Det är en positiv utveckling. Genom att samla oss har vi en större möjlighet att ta oss an kommande utmaningar.
Turismen är nödvändig för att Åland ska klara sig, men vi behöver också göra vad vi kan för att minska spridningen av covid-19. Ibland kan vissa inlägg i debatten göra sken av att dessa två är motpoler, men det är fel. Det ena behöver inte utesluta det andra.
Utesluter vi turismen i sommar kommer det få stora implikationer för näringslivet men framförallt för var och en av oss. Effekterna av en sådan insats kan vara mycket allvarliga för såväl ekonomi som hälsa och leda till fortsatt hög permanent arbetslöshet. Därför är initiativen viktiga och visar att vi kan ha en bra turistsommar och samtidigt värna om vår hälsa.
Landskapsregeringen har även valt att satsa på sommarpraktikantplatser. I samarbete med Ålands näringsliv lanserade man en satsning där landskapsregeringen finansierar 200 sommarpraktikantplatser.
Initiativet blev en succé och nu har landskapsregeringen ökat insatsen och kommer tillsammans med det åländska näringslivet erbjuda 400 praktikantplatser.
Satsningen är oerhört viktig. I det ekonomiska läge där stora delar av det åländska näringslivet befinner sig har sommarjobben fått stryka på foten. Enkelt talat har företagen inte ekonomisk styrka att prioritera sommarjobb och i kölvattnet av besluten har en rad ungdomar mist sin möjlighet att ta sina första steg ut i arbetslivet. Ett väldigt viktigt första steg, som gör ungdomarna redo för arbetslivet.
Nu kommer dessa ungdomar ut och det gör att de får en helt annan möjlighet att tjäna en slant men inte minst skaffa sig kunskap inför det yrkesliv som väntar.
Från den liberala oppositionen har det under en längre tid framförts önskemål om att Åland måste samla sig mer. Att fler röster måste höras i byggandet av det Åland som ska komma ut ur pandemins järngrepp.
Landskapsregeringen har nu tillsatt tre arbetsgrupper som ska fundera på utmaningar och lösningar kring vår tids tre största utmaningar, coronapandemin, den ekonomiska krisen och klimatkrisen. Varje grupp ska komma med förslag på åtgärder utgående från sitt perspektiv.
Arbetsgrupperna innehar en stor kompetens från såväl det politiska Åland som det övriga samhället. Grupperna har även möjlighet att ta in övrig sakkunskap.
De utgör en gedigen kunskapsbas inför det fortsatta beslutsfattandet.
Det är bra att landskapsregeringen nu tar denna möjlighet till att inhämta sakkunskap från andra delar av det åländska samhället. Det gör att vi kan ta oss an utmaningarna på ett bättre sätt och framförallt ta oss an utmaningarna simultant. Vi kommer inte kunna lämna den ena orörd för den andra. Det är det som gör utmaningen så stor, komplex och samtidigt visar på vikten av att jobba tillsammans.
Arbetet har just påbörjats och Åland kommer behöva fler liknande insatser under en lång tid framöver. Det är vi tillsammans som kan hitta lösningar och därför är det upp till var och en av oss att stanna upp och fundera hur just jag kan bidra. Detta i tid där utmaningarna är många även på det privata planet. Det är inte en lätt balans att gå men vi kan om vi hjälps åt. Och i tidigare nämnda initiativ har vi en bra start.
Daniel Dahlén