Åland är på god väg mot en ny offentlighetslagstiftning. Den nya lagen är ute på remissrunda och eventuella synpunkter på den nya lagen skulle lämnas in dagarna före midsommar.
För många kan lagen om handlingars offentlighet vara av mindre intresse, men det påverkar oss alla. Lagstiftningen gör att var och en av oss kan följa med och granska hur våra gemensamma medel används. Det utgör själva grunden i vårt demokratiska system och bidrar till att korruption och oegentligheter hålls borta.
Med det nya förslaget till lagstiftning är det många som hoppades på en större öppenhet. Lagförslaget lever inte upp till de önskemålen och vi ligger fortfarande långt efter många av våra nordiska grannar när det gäller öppenhet.
Det finns ingen orsak till att Åland ska vara mer stängt än andra. Lagstiftaren har nu chans att göra Åland lite öppnare genom att lyssna på den kritik som riktats mot förslaget.
Landskapsregeringens (LR) syn på offentlighet fick sig en rejäl omgång när JO förra veckan meddelade att det offentliga it-bolaget Åda och landskapsregeringen hade behandlat it-bolaget Pedago fel då man på begäran inte lämnat ut handlingar.
Genom att inte ge ut handlingar har LR, enligt JO, förbisett det som stipulerats i offentlighetslagstiftningen. JO fastslog att offentligt ägda bolag omfattas av offentlighet om en upphandling är gjord på uppdrag av den offentliga sektorn. Det är en viktig slutsats som även öppnar upp för diskussionen om offentliga bolag i sin helhet.
Att insynen tryggas i offentligt ägda bolag är viktigt då allt mer av den offentliga verksamheten kommer att ske i bolag. Det är en utveckling som skett på de flesta håll och Åland står med stor sannolikhet näst på tur. Du får helt enkelt en bättre styrning av en del verksamheter genom att bolagisera. Därför är det viktigt att man i arbetet med den nya lagstiftningen jobbar långsiktigt och inkluderar offentligt ägda bolag i offentlighetslagstiftningen.
I det stora hela finns många positiva delar med det nya förslaget till offentlighetslagstiftning. Men förslaget präglas fortsättningsvis av en anda där offentlighet är jobbigt. Att det är besvärande.
Det blir tydligt i exempel från förslaget som säger att en begäran om att få ut handlingar ska ta 15 dagar innan de måste lämnas ut. Samtidigt som det i den gällande demokratiforskningen framstår tydligt och klart att det inte är bra om processen fördröjs – max sju dagar är vad som gäller.
Men även det faktum att handlingar ska behandlas olika beroende på vilken teknik som används för att kommunicera med myndigheter tyder på att vi har en situation där offentlighet upplevs som lite jobbig.
Åland ska vara ett öppet samhälle. Det vinner vi i längden på.
Även om många upplever Åland som ett öppet samhälle, vilket vi i mångt och mycket är, är vi långt i från bäst i klassen. Det finns ett avstånd mellan beslutsfattare och den vanliga människan som av många uppfattas växa. Med detta i åtanke vore det bra om öppenheten och transparensen hos myndigheter, verk och offentligt ägda bolag skulle öka. Det skulle vi alla tjäna på.
Bästa landskapsregering ta nu tillfället i akt och öppna upp det offentliga Åland. Se över förslaget med målet att Åland ska vara det mest öppna i Norden och därmed världen. Det vinner vi alla på.
Daniel Dahlén