Landskapsregeringen har genomfört en mängd åtgärder för att stödja det åländska näringslivet. Den finländska regeringen har gjort detsamma, men det räcker inte.
Likviditetsstöd, direkta bidrag till enskilda branscher och verksamhetsstöd till enskilda företagare ska underlätta, men krisen är så djup att alla insatser enbart är, i detta läge, som en krusning på ett stormande hav.
Lagtingsledmot John Holmberg (Lib) lyfte denna vecka i lagtingsdebatten att läget är prekärt för de åländska företagen. Att fler insatser behöver göras för att rädda såväl företag som arbetsplatser. En bild som delas av ett stort antal företag och vars röster ökar i styrka.
Visst finns det enskilda branscher och företag som även i dessa tider går bra. Vi måste även vara ärliga och konstatera att öppnande av skolor medfört att fler av oss vågar tro på en framtid och därmed har konsumtionen ökat.
Men det finns det även en annan bild. En bild där många åländska företag kämpar för sina liv. Där inkomsterna är noll men där utgifterna tickar på. Där det enkla vore att lägga ner företaget – för att åtminstone undgå mer skulder. Tidigare har man haft skulder för investeringar men nu ökar de drastiskt för man måste låna till drift.
Åland behöver lokala lösningar för att klara denna kris. Vi kan inte vänta på att lösningarna ska komma från Helsingfors. Vi måste, så långt som möjligt, se över vad vi kan göra inom självstyrelsens ramar. Höja blicken och ta lärdomar av våra nordiska grannar, till exempel Färöarna och Island, som tacklat coronakrisen på ett mycket bra sätt. Inte vänta på Helsingfors.
Varför inte passa på och reformera regelverken för åländska företag? Ta bort myndighetsavgifter för företagande? Införa massiva tester av besökare, som Island, för att både öppna upp Åland och samtidigt hålla Åland så fritt som möjligt från nya coronafall?
Det finns massor av lösningar och landskapsregeringen kan inte komma på allt. Men det behövs konkreta åtgärder. Så bästa landskapsregering, lyssna mer på företagarna. Tillsätt grupper tillsammans med Ålands Näringsliv och Visit Åland bestående av företagare av kött och blod. Företagare som kan berätta vilka satsningar som skulle ge mest effekt.
En av de senaste satsningarna vi sett från landskapsregeringen är en satsning på discgolf. I ärlighetens namn, utan att någon skugga ska falla på projektet, så är det inte discgolf som kommer att rädda det åländska samhället och i synnerhet inte i dessa tider.
Denna ledare syftar inte till att skrämma, men vi kan inte heller ducka för verkligheten. Om insatserna inte stärks kommer det åländska samhället att gå miste om en rad företag. De kommer inte heller komma tillbaka efter krisen – för det tar i dag för mycket resurser att bygga upp liknande verksamheter. Det är i stort sett en omöjlig uppgift för en enskild individ. Detta är tydligt främst i turistbranschen. En turistnäring som är så viktig för att hela Åland ska leva.
Kritiken mot landskapsregeringen, gällande stöd till det åländska näringslivet, finns där ute och den är tilltagande. Men det finns även en stark kritik mot regeringen i Helsingfors som grundar sig i att man upplever att stödåtgärderna är för små i relation till de åtgärder som den finländska regeringen vidtagit. Åtgärder som i grunden påverkat ens möjlighet att bedriva näring.
Fler stöd måste till för att rädda företag och arbetsplatser. Krisen kommer, oavsett, att påverka Åland under en lång tid och allt mer pekar på att den kommer ändra det åländska samhället i grunden.
Med detta sagt är det viktigt att vi vässer oss ytterligare och att vi tillsammans hjälps åt – hela samhället. Fler hjärnor kring borden är att föredra i dessa tider. Inte minst måste de som berörs involveras ännu mer, som i det här fallet näringslivet och företagen, för att finna adekvata lösningar. Då finns större möjlighet att knäcka koden till hur vi ska agera för att lösa utmaningarna på bästa sätt. Våga använd vår självstyrelse och våga lyssna samt ta lärdom av andra och andra regioner.
Daniel Dahlén