Den 15 juni var det relativa arbetslöshetstalet på Åland på historiska nivåer. 13,5 procent av den yrkesförda befolkningen var arbetslösa. Det är tio procentenheter högre än i fjol samma period. Många jobb kommer att försvinna för att inte komma tillbaka. En helt annan nivå av arbetslöshet blir troligen vår vardag. Det kommer ställa nya krav på oss som individer men även på hela samhället.
Åland är inte ensamt om att uppvisa höga arbetslöshetstal. Runt om i världen har pandemins effekter på ekonomin och arbetsmarknaden varit enorma. Den utvecklingen kommer att fortsätta tills vi får normal fart i ekonomierna.
I Sverige talar Arbetsförmedlingen om att arbetslösheten kommer att nå sin topp först i början av 2021. Mycket talar för samma utveckling på Åland.
Än så länge finns pengar i bolagen men ju längre pandemin pågår desto mer tär det på bolagens ekonomi och desto högre blir den faktiska arbetslösheten.
Om vi studerar de åländska siffrorna närmare ser vi att 32 procent av de arbetssökande är personer som är permitterade. I det finns en förhoppning om att de ska kunna återgå till sitt vanliga jobb, men många jobb kommer att försvinna. Områden som inte varit fullt så lönsamma eller där teknikskiften gjort att arbetsuppgifter ändras kommer medföra att många ålänningar tappar sin anställning. Omställning kommer behöva genomföras genom utbildningsåtgärder för att undvika långvarig frånvaro från arbetslivet för de drabbade. En långvarig frånvaro från arbetslivet medför svårigheter att komma tillbaka i jobb.
Ungdomsarbetslösheten har också ökat. För de som är under 25 år är arbetslösheten 23,2 procent. Det är en tuff start på yrkeslivet och kan leda till att många ifrågasätter om inriktningen man valt är den rätta.
Parallellt med den växande arbetslösheten finns branscher som växer. Branscher som behöver folk – här och nu. Det inger hopp. Inte bara för den enskilde individen utan även för samhället i stort.
Många branscher som tidigare haft svårt att få tag på personal har nu möjlighet att få tag på kompetens.
För att möjliggöra omställningen kommer det krävas en hel del av individen och den offentliga delen av samhället. Olika exempel på utbildningar och lärlingsprogram finns runt om i Europa. Kanske vore det på sin plats att vi på Åland sneglar lite på de som lyckats och hämtar hem idéer? Idéer som kan hjälpa oss att tillsammans bygga morgondagens Åland?
Oavsett vilken väg Åland tar så finns det bakom varje siffra en människa. En människa som står inför nya utmaningar men även möjligheter. Att i stunden av utmaning se möjligheter är en konst, som alla besitter, men en konst som är del av en process som tar tid. Inte bara för den arbetslöse utan även för de som har sina jobb kvar. Belastningen kommer att öka och det kommer att krävas mer. Det i sin tur kommer att ställa krav på den offentliga delen av samhället – på olika plan. Är vi på Åland beredda på det? Inte minst med tanke på att vi är ett samhälle som under många år skonats från hög arbetslöshet.
Vi måste se realistiskt på den arbetslöshet som råder och de insatser som kommer att behöva göras. Såväl från den enskilde individen som samhället i stort.
Vi behöver välja om vi vill se på det med en förhoppning om en ljusare framtid eller med sorgtyngda axlar. Visst ska vi tillåta oss att vara ledsna, i synnerhet när det drabbar oss personligen, men vi måste ta sikte på det positiva. Vi bor trots allt på en ö med stora möjligheter. Vi har, liksom de flesta ö-nationer, ett arv av företagsamhet och drivkraft. Det gäller att fokusera på det och ta nästa steg in mot framtiden. Det låter lätt men är en ordentlig utmaning – men först ska vi fira midsommar. Trevlig midsommar från oss på Ålandstidningen.
Daniel Dahlén