De åländska politikerna berättar gärna om Ålands förträfflighet när det gäller närheten till makten. Att vem som helst, när som helst, kan kontakta en politiker. Att telefonnumret står i katalogen och att politiker syns ute bland vanliga människor.
I sak stämmer detta, men skillnaden är stor om man som politiker lyssnar eller om man bara är tillgänglig. De åländska politikerna är bra på att vara tillgängliga men lyssnar dåligt.
Demokrati kräver legitimitet. Offentliga myndigheter, organisationer och politiker behöver dagligen arbeta för att upprätthålla legitimiteten.
Ett arbete som innefattar en daglig dialog med organisationer och enskilda. Inte enbart när det är val utan det måste ske kontinuerligt. Framför allt måste det finnas en förmåga att lyssna, ta till sig nya fakta och nya idéer. Annars blir dialogen snabbt kontraproduktiv och legitimiteten hotas där det upplevs som att ingen lyssnar.
På nyhetsplats har det den senaste tiden rapporterats om individer och organisationer, som upplever att det offentliga och politikerna inte lyssnar.
Att politiker och myndigheter gärna vill ha dialog men att de redan har sin åsikt klar och att samtalen därmed är lönlösa.
Näringslivet upplever att man inte får sin röst hörd, personal inom omsorgen anser detsamma, odlarna upplever att de inte får sin röst hörd och föräldrarna med dagisbarn i Lemland säger att de inte får sin röst hörd.
Detta är bara några exempel i nutid, men går vi tillbaka i tiden ser vi att detta fenomen bara har växt sig starkare över åren. Åland har haft dessa problem i många år – oberoende av politisk sammansättning.
Varför vi har denna situation är svårt att sia om, men det är allvarligt. Om det fortsätter äventyrar vi mycket av det vi i dag tar för givet.
Inte minst skapas en grogrund för extrema rörelser. Rörelser på yttersta vänster- och högerkanten som söker snabba enkla svar på komplexa frågor. Det sker nu runt om i Europa och samma sak kan hända här. Utanförskap och en känsla av att ingen lyssnar är en utmärkt startpunkt för nämnda rörelser.
Politiker och myndigheter kan inte allt. Inte ens dyra konsulter kan allt. Framför allt är det inte dessa som själva bygger vårt samhälle. Det gör vi tillsammans.
Dialogen mellan medborgaren, politiker och offentliga organisationer måste bli bättre.
Bästa politiker och tjänstemän. Sök en bättre dialog med de som ni ska representera. Tro på att de flesta av ålänningarna vill Ålands bästa. Det finns många idéer och tankar som inte behöver stå i konflikt med stora politiska drömmar och komplexa regelverk.
Lyssna lite bättre. Ta lärdom, leverera och framför allt kommunicera. Då finns möjligheterna till en förändring. Just nu är det en lång resa att göra men alla möjligheter finns för den som vill och det finns lysande exempel som kan ligga till grund för nästa steg.
Daniel Dahlén