Det var många som ryggade tillbaka när Renhållningsmyndigheten Ålands miljöservice kf (Mise) förra veckan kontaktade sina kunder med information om att de ämnar upphandla slamtransporterna för Jomala, Hammarland, Lumparland och Mariehamn.
Målet är att tömningar och transporter, upphandlade av Mise, ska inledas under 2021. Syftet med hela upphandlingen är, enligt myndigheten, att centralisering medför kostnadsinbesparingar för invånarna och att centraliseringen skulle medföra att vi skulle ta ett större miljöansvar och på sikt arbeta mot en mer klimatsmart avfallshantering. Argument som framstår som högst godtyckliga och som det saknas grund för när vi ser närmare på dagens upplägg.
Att Mise återigen hamnar i skottgluggen är föga förvånande. Turerna kring Mise har varit många men det är ofta på grund av lagstiftningen och inte organisationen. Vi har således alla möjligheter att påverka vad Mise ska göra och inte göra. Inte rikta kritiken enbart mot Mise utan mot lagstiftningen.
Kritiken har inte heller låtit sig vänta och nu föreslår såväl Jörgen Strand (M) och Anders Eriksson (ÅF) att lagen rivs upp.
Privata aktörer har under många år skött hanteringen av de privata hushållens slam bra och de har dessutom inarbetade rutiner och processer för hanteringen. Allt omhändertas därutöver på ett miljömässigt korrekt sätt. God service ges och priserna är inte några överpriser. Det är således svårt att se vad en offentlig mellanhand skulle kunna medföra för förbättringar i den ekvationen.
Åland har de senaste åren gått mot mer centraliserade lösningar. Lösningar där det offentliga ska ta en större roll i samhället och där svar har sökts i den skattefinansierade apparaten i stället för i den verklighet vi lever i. Vi måste få ett slut på detta nu. Vi måste utgå från vilka vi är och vilka våra förutsättningar är.
Åland är byggt på entreprenörskap och småföretagande. Storskaliga offentliga lösningar är inte den åländska modellen och kommer inte heller vara det imorgon.
I en tid där det åländska samhället, i spåren av pandemin, är i gungning måste vi slå vakt om varje arbetsplats och varje möjlighet för en liten företagare att behålla sin inkomst. Inte minst måste vi hushålla med de offentliga medlen.
Vi behöver inte att en offentligt finansierad aktör ska agera onödig mellanhand. Lita på människan och lita på att man kan lösa saker på annat sätt än genom den offentliga apparaten.
Saken är enkel. Riv upp lagstiftningen och låt de privata sköta hanteringen av slam. Det finns ingen orsak för den borgerliga åländska regeringen att vänta.
Låt detta vara starten på en sanering av den åländska skattefinansierade offentliga verksamheten när det gäller intåg på den privata marknaden. Oavsett om det gäller transport av alkoholhaltiga drycker eller hantering av slam. Fokusera på vård, skola och omsorg. Där finns tillräckligt att göra!
Daniel Dahlén