Beredskapen i samhället prövas allt oftare när olika företeelser gör att samtliga funktioner i vårt moderna samhälle utmanas. Vi har vant oss vid att allt ska fungera ”som vanligt” – men den tanken utmanas allt mer frekvent.
Coronaviruset påverkar redan nu det moderna samhället. Även om det i dag är svårt att sia om konsekvenserna av virusets framfart påverkas allt från börsens utveckling till den enskilda individens mående. Det påverkar alla på ett eller annat sätt.
Myndigheterna framför att de är väl förberedda. Däremot kan en eventuell pandemi påverka även andra samhällsfunktioner. Lokalt ser vi allt från potentiella störningar i livsmedelsförsörjningen till utmaningar med tillgången till mediciner. Här är skäl att påtala att det i dag inte föreligger någon risk inom dessa områden på Åland, men att frågor nu ställs inom olika organisationer hur man ska hantera en eventuell pandemi.
På ett stort antal arbetsplatser, även på Åland, börjar man nu förbereda för att verksamheten ska kunna löpa på vid ett eventuellt utbrott. Det är en naturlig konsekvens av det som pågår i världen. Devisen om att föregripa i stället för att föregripas är trots allt bra i dessa situationer.
Den direkta påverkan på Åland, med den vetskap vi har i skrivande stund, kommer med största sannolikhet inte att bli stor. Däremot är påverkan på global nivå desto mer påtaglig och det i sin tur påverkar oss. Börsen har tidigare nämnts men det finns även andra områden.
Sjukdomsutbrott brukar till exempel ha en påverkan på politik och redan nu ser vi att oppositionen i Italien kritiserar sittande regeringen för att vara handlingsförlamad när det gäller virusets framfart inom landet.
Även storpolitiken kan anta nya skepnader. I dag har vi starka rörelser som längtar tillbaka till det förgångna och samtidigt missar den nya globaliserade världens fördelar som man samtidigt åtnjuter.
Här kan nämnas såväl USA:s president Donald Trumps som den demokratiske presidentkandidatens Bernie Sanders drömmar om det gamla samhället. Drömmar där globaliseringen utpekas som den stora boven.
Om den globala ekonomin nu påverkas kan det ses som ett exempel på att dess belackare har rätt. Det kan även visa på hur viktig det är att den försvaras. Världen är i dag global och det krävs lösningar över nationsgränserna. Inte fler gränser.
Vi kommer att bli påverkade av det som nu pågår. Det är däremot på sin plats att poängtera att den största faran med coronaviruset inte är dödligheten. De flesta experter är eniga om att dödligheten kommer att vara låg. Givetvis påverkar det enskilda hårt och det ska vi ha all respekt för, men den större påverkan kommer att vara på vår infrastruktur och framför allt sjukvård.
Men även om vi ska vara ytterst försiktiga i våra spekulationer måste vi ändå vara förberedda. För är det inte Alfrida eller coronavirus så kan det finnas annat i framtiden som ställer samhället på prov.
Daniel Dahlén