Konsekvenserna av Coronaviruset (covid-19) börjar nu synas i det åländska samhället. Vissa verkstadsföretag börjar få problem med att få tag på råvaror och rederierna vinstvarnar.
Oavsett vilken pandemins direkta effekt blir på Åland så kommer den få konsekvenser för vår vardag.
Många är de ålänningar som har en extra slant sparade på de nordiska börserna och kanske är börsutvecklingen det som ålänningen först reagerat på.
Över en natt försvinner plötsligt flera års sparande. Denna utveckling har vi sett förr och vi vet att börsnedgången under finanskrisen påverkade den åländska bnp:n i en betydande utsträckning. Men om man bara väntar så vänder det. För med en placeringshorisont på tio år har förlustsannolikheten sjunkit ner till fyra procent och om vi har aktier mer än 16 år så har de alltid gått på plus. Således är det is i magen som gäller och man ska inte minst glömma bort att nedgång även betyder möjlighet till billiga köp.
Oavsett om vi har pengar på börsen eller inte så är hotet mot åländsk ekonomi av en annan natur.
När myndigheterna avråder från resande, såväl inrikes som utrikes, så påverkar det rederibranschen. Det i sin tur kommer att påverka den åländska ekonomin. I alla fall på kort sikt. Men om vi tillåter oss att spekulera kan det finnas en positiv sida av det hela.
Den åländska handeln och turismen har länge haft utmaningar. Turismen har konkurrerat med billiga flyg till exotiska resmål och en betydande handel har skett över nätet och i våra närregioner.
Med en större klimatmedvetenhet och oro gällande smittspridning blir Åland ett relativt tryggt resmål för såväl finländare som svenskar. Det kan medföra att vi i framtiden kan öka antalet turister från dessa närregioner.
Handeln kan gynnas eftersom ålänningen i en större utsträckning håller sig hemma. Då väljer vi, om utbudet finns, att handla mer hemma.
Oavsett vilka konsekvenserna blir måste vi vara ärliga och konstatera att vi inte vet mycket i denna stund.
Vi vet däremot att coronaviruset redan i dag påverkar stora delar av vårt samhälle och att det eventuellt kommer få större inverkan på vår tillväxt. Vi vet också, med säkerhet, att det är i stunder som dessa vi ska hålla oss kyliga och agera rationellt och lyssna på myndigheterna. Inte låta oss driva iväg utan agera på ett lugnt och rationellt sätt.
Vi kommer att få leva med effekterna av coronaviruset under en lång tid framöver. Vilka de blir är svåra att veta i denna stund. Men vi vet att effekten av en pandemi är beroende av rationella politiska beslut.
Coronaviruset är således inte enbart en fråga för experterna utan i högsta grad en fråga för beslutsfattarna. Hur de väljer att agera eller inte agera kommer att påverka pandemins utgång även på det ekonomiska planet.
Daniel Dahlén