På en dryg månad samlade medborgarinitiativet ”EgenVilja 2020” in mer än 50.000 underskrifter för en lagändring som ger den gravida kvinnan rätt på egen begäran få göra abort före den 12:e graviditetsveckan.
Enligt gällande lag måste den gravida uppge särskilda skäl för att få göra abort. Som exempelvis allvarliga ekonomiska eller sociala problem som skulle försvåra omhändertagande av barnet.
Medborgarinitiativet kräver även att man tar bort kravet på att kvinnan måste inhämta separata utlåtanden från två läkare för att få en remiss till abort. Det ska räcka med kvinnans egen vilja för att få avbryta graviditeten.
Medborgarinitiativets tredje ändringskrav är att slopa kravet på att samtliga aborter ska utföras inom den specialiserade sjukvården. Omkring 95 procent av aborterna i dag genomförs medicinskt och inte kirurgiskt. Att tvingas anlita den specialiserade sjukvården är slöseri med resurser när en medicinsk abort lika väl kunde genomföras vid en kompetent hälsovårdsenhet, som Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm säger in en intervju med HBL.
De 50.000 underskrifterna betyder att riksdagen nu måste behandla frågan om att modernisera den finska 50 år gamla abortlagstiftningen som tillhör de strängaste i Europa.
Det är i princip bara Polen och Malta som har striktare lagstiftning om aborter. Största delen av de europeiska länderna har fria aborter fram till veckorna 12-14.
Dagens ålderdomliga lag, med uttryck som ”rubbad själsverksamhet” bygger på en sexualitetsmoraliserande förmyndarmentalitet där kvinnan inte anses förmögen att fatta den här typen av allvarliga beslut på egen hand. Eller bör erkännas full bestämmanderätt över sin egen kropp.
Det finns alltid orsak till att någon vill avsluta en graviditet. Abort är inte ett lättvindigt alternativ. Påverkan på kroppen och det psykiska obehaget, i synnerhet före, är reellt. Försvinnande få kvinnor betraktar abort som en avancerad form av preventivmedel i efterskott.
Men för den som tvekar ska det alltid finnas tillgång till förbehållslöst stöd och rådgivning.
Glädjande nog har antalet aborter minskat kontinuerligt under de senaste åren. År 2019 utfördes 8.700 aborter i hela landet.
Åland utmärker sig dock i statistiken genom att åländska kvinnor över 35 år gör betydligt fler aborter än kvinnor i andra regioner i Finland.
Petter Lobråten