Det är en svår balansakt som nu ska genomföras av våra politiker och vilken väg som än tas kommer besluten att i efterhand bli lätta föremål för kritik. En kritik som kan leda till stora förändringar i såväl det politiska livet som i det övriga samhället.
Restriktionerna som införts på Åland och i Finland har varit mer effektiva än man trott och det leder till att vi i dag har en väldigt låg immunitet utvecklad bland befolkningen. Det kommer att påverka samhället i stort då vi kan komma att få smittan till oss i ett senare skede – när restriktionerna väl släpps.
Vårt direkta mående, kopplat till virusets framfart i stort, men även vår ekonomi är i stort beroende av vilken hybridstrategi som kommer att tillämpas när vi nu börjar släppa på restriktionerna.
Åland är beroende av resandet mellan Finland och Sverige. Att beroendet av sjöbaserad turism samt transporterna mellan länderna var stort visste vi, men dess inverkan på det övriga samhället är nog större än vad gemene man eller kvinna kunde föreställa sig.
Om inte resandet kommer igång får det stor inverkan på det åländska samhället. Även om det bara kommer igång i begränsad omfattning kommer dess verkningar på samhället att vara av betydande art.
Det är under sommarmånaderna som våra företag ska tjäna de pengar som möjliggör att de har öppet året om. Det är nu det skapas förutsättningar till inkomster som ger arbetsplatser och ett levande samhälle. Om vi ser en rubbning av detta kommer pengarna inte räcka till och det finns risk för nedläggningar och till och med konkurser under den kommande vintern.
Så även om vi kan glädjas över att samhället nu, sakta men säkert, öppnas upp är vi långt ifrån en lösning. Konsumtionen och resandet måste ta ordentlig fart för att Åland ska kunna ta sina nästa steg ur krisen.
Inom turist-Åland är det många som nu hoppas på att färre restriktioner ska medföra fler finländska turister i sommar. Att Åland skulle vara ett passligt resmål för de finländare som vill uppleva trygghet men ändå vill göra en resa. Det i sin tur skulle rädda det åländska näringslivet.
Vi får hoppas på att den förhoppningen infrias. Detta är givetvis än så länge enbart en förhoppning och faktum kvarstår att många av de turister vi har på Åland är sommarålänningar varvid det skulle vara viktigt att även gränsen mot Sverige öppnas upp.
Arbets- och näringsministeriet lade i går fram en rapport där de räknar med att resenärernas konsumtion i Finland krymper med 60–70 procent år 2020 till följd av konsekvenserna av coronaviruset. Det kommer givetvis även att beröra Åland – även om flertalet av våra turister kommer från Sverige och Finland.
Utöver detta har Business Finland framfört att deras bästa scenario är att vi ser en återgång till normalitet i världshandeln i början av september men att det mer realistiska datumet är i slutet av året.
Så även om vi sakta men säkert nu börjar öppna upp och exit-planer presenteras har vi en tung period framför oss. Visst kommer vi att klara även denna period men än kan vi inte ropa hej och tro att vi har det värsta över. Vi kan fortfarande få en andra våg av pandemin och vi kommer att ha stora störningar i ekonomin under en lång period framöver.
Den brittiska tidskriften The Economist skrev i sitt senaste nummer att de flesta experter tror på en v-formad ekonomisk utvecklingskurva och att vi kommer att se en snabb återhämtning men att det håller på att ske en förändring. I artikeln hävdar man att mycket börjar tala för en utvecklingskurva som mer påminner om ett badkar. Lång och utdragen innan vi ser en snabb återhämtning.
Oavsett vilken utveckling vi står inför finns det ett hopp i att vi nu sakta men säkert öppnar upp samhället. Även om utmaningarna finns där så måste vi behålla tron och hoppet om framtiden. Så låt oss hoppas att vi snart kan öppna gränserna inom Norden. Det skulle underlätta rejält för det åländska samhället. Visst skulle vi ha utmaningar men vår verktygsbox svarar bättre om vi har ett öppet Norden. Då kunde Åland klara sig betydligt bättre.
Daniel Dahlén