Det kommunala beslutsfattandet under kommande mandatperiod kommer i mångt och mycket att präglas av stora utmaningar i och med KST-reformen, men även omfattande ekonomiska utmaningar bidrar till att frågeställningarna är många.
Det kommer att krävas mod och styrka i beslutsfattandet för att klara av alla utmaningar. Obekväma beslut behöver fattas. Därför kommer de tillträdande styrelserna att behöva jobba aktivt med kommunikation och aktivt inhämta medborgarnas åsikter och tankar. Annars finns en risk att allmänheten inte uppfattar de stora utmaningar som den kommunala sektorn står inför, och att vi får ett kunskapsglapp mellan de kommunala beslutsfattarna och medborgarna. Ett kunskapsglapp som kan vara förödande då avgörande beslut om framtidens kommuner måste tas.
Den kommunala självbestämmanderätten var i mångt och mycket en central fråga vid föregående kommunalval. Men frågan är inte löst med att det skedde en förändring i sammansättningen av lagtinget utan frågorna om just ekonomi och behoven av kommunala samarbeten kommer vara utmanande för självbestämmanderätten.
För i slutändan är realiteten den att det för de flesta åländska kommuner inte finns ekonomiskt utrymme för så mycket annat än det stipulerade. Därmed är självbestämmanderätten under stark press och det är endast lagtinget som kan ändra på det genom att lätta på de lagstiftade kommunala bördorna. Det har inte skett de senaste åren men nu har samtliga partier i lagtinget en chans att lyfta spegeln och fråga sig vad de kan göra för att underlätta för kommunerna.
Vilken sammansättning de olika styrelserna kommer att ha i kommunerna är i skrivande stund inte klart.
Däremot står det mer eller mindre klart hur sammansättningen blir i Mariehamn. Stadsstyrelsen ska ledas av Ingrid Zetterman (Lib). Ett intressant namn, som många gånger pekats ut som liberalernas nästa partiordförande. Rollen Ingrid Zetterman får i stadsstyrelsen blir betydande. Vilken linje hon kommer att driva får direkt betydelse för hur Mariehamn utvecklas eller inte utvecklas. Och därmed för hur hela Ålands huvudstad utvecklas. Detta i en stund då Mariehamn står inför stora utvecklingsfrågor och problemställningar.
Stadsstyrelsens sammansättning är så jämn att ordföranderollen kommer att få avgörande betydelse vid eventuella omröstningar. Detta eftersom vi redan nu kan skönja en indelning där Socialdemokraterna och Hållbart initiativ hittar varandra i stadsstyrelsens arbete och där den liberala stadsstyrelseledamoten Jonny Andersen, många gånger placerar sig långt till vänster i det kommunala beslutsfattandet. Vid ett sådant scenario blir Ingrid Zettermans roll direkt avgörande vid till exempel planeringen och utvecklingen av centrala Mariehamn.
Om så blir fallet återstår att se, men någon tydlig linje för Mariehamns utveckling får vi nog inte heller den här mandatperioden.
Frågorna är många för de kommunala beslutsfattarna och det blir en tuff mandatperiod att arbeta sig igenom. Det kommer att behövas politiker som är goda pragmatiker men även kommunikatörer. Låt oss hoppas att så även blir fallet för nu är det hårt arbete och vi-känsla som krävs.
Daniel Dahlén