I land efter land ser vi masspermitteringar. Folk blir utan jobb och i spåren av virusets framfart tar näringslivet en stor smäll. Inte bara näringslivet drabbas, även den offentliga sektorn kommer att känna av konsekvenserna. Det i sin tur kommer att påverka oss alla. Men det finns möjligheter till att minska den negativa effekten. Tack vare självstyrelsen har vi unika möjligheter att påverka utvecklingen.
Den finländska regeringen antog i fredags ett omfattande åtgärdsprogram till ett värde om 15 miljarder euro för att trygga arbetstillfällen och företag.
Allt från en sänkning av kapitalkrav för kreditinstitut till uppskov av skatter och ArPL-avgifter ska bidra till att det finländska näringslivet ska få en skjuts framåt och klara de kommande månaderna av utmaningar.
Vi återfinner även specifika stöd till sektorer som drabbas hårdast och det kommer att komma en klar schablon till hjälp och stöd för företag. Allt för att kunna ta nästa steg.
Den åländska självstyrelsen omfattar till stor del näringslivsfrågor. Vi kan därför på många sätt påverka det åländska näringslivets mående och landskapsregeringen har därför vidtagit kraftiga åtgärder.
Med direkta stöd om cirka 10 miljoner euro och med garantier på 20 miljoner euro hoppas landskapsregeringen skapa förutsättningar för de åländska företagen att klara de kommande tre månaderna av kris. Månader som kommer att vara mycket utmanande.
För första gången någonsin tar den åländska självstyrelsen steget mot en riktig näringslivspolitik. I stort omfattas hela det åländska näringslivet av de insatser som nu genomförs. Däremot kommer inte alla företag att ha möjlighet att nyttja stöden utan det krävs att man har ett välfungerande företag med livskraft.
Åtgärdsprogrammet från Ålands landskapsregering är gediget. Troligtvis kommer det åländska näringslivet att behöva mer insatser framöver men det är en bra start. En start som väcker ett hopp. Ett hopp som den senaste veckan såg ut att vara helt försvunnet.
Men även om goda insatser är aviserade finns mer att göra. Insatser som inte behöver kosta pengar men som även de kan vara av stor vikt.
Landskapsregeringen och tjänstemännen kan nu bidra genom att minska byråkratin och onödiga processer.
Åland har blivit något av mästare på att skapa olika komplicerade byråkratiska processer. Nu är det ett ypperligt läge att ta bort onödiga krav och byråkrati. Företagarna behöver all tid till att driva sina företag och därmed rädda arbetsplatser. All onödig byråkrati måste bort.
Åland har en unik möjlighet att använda självstyrelsen för att underlätta för det åländska näringslivet. Detta så att Åland kan komma ur krisen med goda förutsättningar att fortsätta bygget av ett välmående Åland. Därför kan man glädjande konstatera att samarbetet mellan näringslivet och landskapsregeringen fått en bra start i dessa tider av oro. En stor eloge till de inblandade. Det är genom samarbete vi tar oss genom detta.
Daniel Dahlén