Det var många inom det åländska näringslivet som var oroliga inför årets sommar. Skulle turisterna komma och skulle näringslivet få intäkter för att klara vintern?
När vi nu summerar den gångna sommaren ser vi en blandad kompott. Det finns de som har klarat sommaren väl men det finns även de som lidit stor ekonomisk skada.
Nya typer av dagskryssningar med Åland som destination, som bland annat Viking Line och Tallink Silja införde, blev något av en välsignelse för det landbaserade åländska näringslivet. För första gången på mycket länge såg vi större skaror av finländska turister och inte minst hittade även allt fler estländare till Åland.
Däremot har de svenska turisterna uteblivit, vilket syns i antalet hotellövernattningar. Beläggningsgraden var enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå enbart 56 procent i juli i år mot hela 84 procent 2019.
Att finländare och estländare hittat till Åland är mycket positivt och en investering i framtiden.
Om vi lyckas behålla det ökade antalet finländska och estniska besökare samtidigt som svenskarna lockas tillbaka till Åland kan Åland på sikt bli en starkare turistdestination. Det kräver dock att vi fortsätter vara synliga på den finländska och estniska marknaden och att vi tar för oss i en större utsträckning. Det gjordes mycket i år för att locka turister från dessa regioner till Åland men vi kan göra till och med mer i framtiden.
Ibland talas det om vikten av att Åland behöver utöka sitt uppsamlingsområde för turism. Att vi behöver tänka mer som Gotland och få fler icke–nordbor att hitta till Åland. Sanningen är nog däremot den att vi har mycket kvar att vinna såväl i Sverige som Finland. Åland är inte så känt och framför allt är det många i våra närregioner som inte upptäckt Åland.
Även om det finns ljus i mörkret kan vi konstatera att den åländska rederinäringen brottas med stora utmaningar. När Viking Line rapporterar om ett tapp på 80 procent i omsättning vet vi att situationen är allvarlig.
Visserligen har beläggningen på vissa rutter och framförallt under helgerna, under den senare delen av sommaren, varit på hyggliga nivåer men signalerna från den åländska rederinäringen är att när vi nu närmar oss hösten ser vi en negativ utveckling.
Att rederinäringen kommer att brottas med stora utmaningar framöver står klart. Troligen kommer utvecklingen i stort leda till konsolideringar av branschen och nya linjer prövas, liksom nya koncept.
Tallink Silja har under sommaren kört på Högakusten, något som Birka tidigare gjort, och enligt Svenska Dagbladet har det var en succé.
Viking Line har till exempel utökat antalet turer med Visby som destination och inte minst har rederiet som första rederi i världen smittskyddssäkrat alla fartyg och terminaler. Rederi Ab Eckerö har däremot inte vidtagit dylika åtgärder utan har brottats med de ekonomiska förutsättningarna.
Vem av dessa som kommer ut med huvudet högst efter pandemin är svårt att sia om, men om den gamla sanningen om att det är i motgång som du definierar dig själv och dina organisation så ser vi redan nu att Viking Line och Tallink Silja investerar i morgondagen på ett annat sätt än vad vi i dagsläget vet att Rederi Ab Eckerö gör.
Sommaren var inte så bäcksvart för turist- Åland som vi under våren befarade att den kunde bli. Visst har det varit en sommar långt i från det normala, men nu finns det i alla fall en chans för många att klara vintern. Med det sagt behöver vi även fortsättningsvis stöda vårt lokala näringsliv. Vara lika ivriga restaurangbesökare och handla lika mycket på hemmaplan som vi hittills gjort. Vi ålänningar kan tillsammans hjälpas åt att behålla vårt näringsliv och våra arbetsplatser.
Vi kommer att ha tunga dagar även i fortsättningen och troligtvis kommer vi få brottas med pandemins effekter en bra bit in på nästa år, precis som Bill Gates sade till The Economist tidigare i veckan. Men för varje dag är vi lite närmare den dagen då pandemin släpper sitt grepp om Åland.
Daniel Dahlén