Bilden av Åland är många gånger tudelad. Visst finns bilden av Åland som ett framgångsrikt ö-samhälle. Ett samhälle med driftiga individer där det är tryggt att bo och verka.
Samtidigt har vi en bild där våra öar målas upp som ett stängt samhälle. Ett samhälle där inte vem som helst kan flytta till. Ett slutet samhälle där vi gärna tar emot turister men där vi vill ha våra öar för oss själva. En bild som säkerligen kan ha sin grund i de många felaktigheter som sprids både på och utanför Åland gällande hembygdsrätten och jordförvärvsrätten.
Oavsett är bilden av vårt Åland en viktig variabel när det kommer till hur Åland ska utvecklas. Det gäller inte enbart bilden av det turistiska Åland utan samhället i sin helhet.
Genom att odla en positiv bild av Åland stärks våra möjligheter. Vi sprider bilden av ett samhälle där vi är stolta över vår hembygd och där vi kan visa på fakta. Fakta, som säger att Åland är ett bra samhälle.
Vi är förvisso redan i dag rätt duktiga på detta och gemene ålänning är en ivrig ambassadör för sin hembygd – vart vi än i världen vänder. Det är en bra start, men vi kan göra mer.
Ålandstidningen har under de senaste dagarna presenterat en rad nyheter som stärker bilden av Åland. I en omvärld där hoten blir allt större och där otrygghet allt mer blir en del av vardagen i våra nordiska välfärdssamhällen, sticker Åland ut. Polisen klarar upp tre av fyra av anmälda brott och de åländska skolelverna uppvisar toppresultat i Pisa-undersökningen. Resultat på Singapore-nivå.
Det är otroligt bra argument för att locka till återflyttning och inflyttning. Bra skolor och ett polisväsende som klarar att lösa brott är inte längre något man kan räkna med. Inte ens i våra närregioner. Detta trots att det tillhör statens primära uppgifter.
Dessa nyheter visar att vi på Åland ännu lyckas hålla kvar kvaliteten i det som en gång var de nordiska ländernas absoluta äss men där man nu tappar mark. Det gör Åland till en trygg plats.
Vi vet att Åland har en åldrande befolkning och att det många gånger är svårt att hitta kompetent arbetskraft. För att sticka ut och locka till återflyttning och inflyttning krävs det att vi kan locka med något annat än vacker natur.
Vi kommer aldrig kunna locka med samma löner som i storstadsregionerna eller samma utbud. Men vi kan locka med närhet och trygghet. Därför är nyheterna om lösta brott och höga resultat i Pisa-undersökningen utmärkta argument i införsäljningen av Åland som en attraktiv bostadsort.
Visst har Åland, liksom alla samhällen, utmaningar. Men många gånger kan en positiv bild av oss själva vara till gagn även för att klara utmaningar.
Vi ska inte stoppa huvudet i sanden utan vi kan med fördel bli bättre på att räta på oss och berätta om det vi är bra på. Detta utan att lämna utmaningarna till sitt öde. Det skulle vi alla tjäna på.
Daniel Dahlén