På Åland har frågan om vilken tidszon vi ska tillhöra varit på agendan många gånger. Redan i självstyrelsens tidiga dagar lyftes frågan och viljan har varit att Åland närmar sig den centraleuropeiska tidszonen. I modern tid har frågan många gånger förknippats med den tidigare lagtingsledamoten Danne Sundman, som konsekvent motionerade i lagtinget om att Åland skulle tillhöra den centraleuropeiska tidszonen. Förslaget vann även gehör i flera omgångar, men avancerade inte märkbart. Det är först med EU-parlamentets beslut som frågan återigen på allvar aktualiseras.
I ett utlåtande till Kommunikationsministeriet ställer sig landskapsregeringen positiv till ett avskaffande av tidsomställningen, men under förutsättningen att tidsskillnaden mellan Finland och de övriga nordiska länderna inte utökas.
I debatten förs det fram flera olika aspekter kring om det är konstant sommartid eller konstant vintertid som ska råda. Vi kan dock fastslå några saker: Åland befinner sig just nu mellan två tidszoner. Det medför besvärligheter i allt från affärer med övriga Europa till utmaningar för de som reser över tidszonen. Kanske inte stora bekymmer, men alla små skillnader leder till merkostnader och missförstånd. Behöver vi ha sådana onödiga hinder? Knappast.
Åland befinner sig även rent tidsgeografiskt inom den centraleuropeiska tidszonen. Det tillsammans med det faktum att vi konsumerar svensk tv och radio gör att en centraleuropeisk tid skulle vara att föredra.
Landskapsregeringen har påtalat att det vore bra ifall Åland och Finland hade samma tid som övriga Norden. Det skulle bygga gemenskap och minska hinder. Det finns dock en risk att vi får en större tidsskillnad om Finland och Sverige väljer att gå olika vägar. Då kunde vi hamna i en situation där det skiljer två timmar mellan länderna.
Det skulle inte vara en positiv utveckling för Åland. Men sannolikheten att det sker är inte stor då det redan när parlamentet fattade sitt beslut framfördes från de nordiska länderna att de gärna ser en koordinerad insats där målet är att hitta en gemensam lösning. Helst med samma tidszon, de nordatlantiska öarna undantaget.
Vi behöver vara medvetna om att det här med tiden och ljustillgången även påverkar vår mentala hälsa. I Sveriges Radio P1 kunde vi senast denna vecka höra ett reportage om unga, sömn och ångest, där sambandet mellan bristen av sömn och ångest är vetenskapligt fastslaget. Således borde vi på Åland, där ungas mående är en utmaning, även ta det i beaktande i tidsomställningen.
Åland och ålänningarna skulle må bra av att ha samma tid som övriga Norden. Hoppas att de beslutande i Helsingfors även ser att det är till gagn för hela Finland om samma tid råder i Finland och på Åland som i övriga Norden.
Daniel Dahlén