Den åländska självstyrelsen har svårt att hitta sin roll i ett Finland där undantagstillstånd råder.
I sin iver att hantera landet som en helhet har den finländska regeringen trampat i klaveret gång efter annan. Och som ålänning får man lätt uppfattningen att självstyrelsen är på den finländska statsmaktens premisser. När det passar staten ska självstyrelsen tillämpas – annars inte.
Hanteringen av svenska läkare och sjukskötare inom den åländska sjukvården och Business Finlands beslut att utestänga åländska företag ger starka signaler om att självstyrelsen är på den finländska regeringens villkor.
Den finländska regeringen har försatt Åland i undantagstillstånd. Det får stora ekonomiska konsekvenser på ett samhälle som Åland. Ett samhälle som helt och hållet lever på transport av olika slag mellan Sverige och Finland.
När den finländska regeringen fattar beslut av denna proportion måste staten även bära ansvar. Om självstyrelsen är satt ur spel kan den finländska staten inte hänvisa till självstyrelselagen när det kommer till ekonomiska frågor, vilket nu Business Finland gör gällande stöd till åländska företag, och vilket Social- och hälsoministeriet tidigare gjort gällande kostnaden för de finländska läkare och sjukskötare som ska till Åland.
Det är inkonsekvent och agerandet visar på okunskap. Besluten börjar allt mer ta form av bollens bana i ett flipperspel – hit och dit utan styrning.
De finländska beslutsfattarna missar Åland gång efter annan. Det är inte av illvilja men Åland upplevs många gånger besvärligt eftersom det är det åländska folkets rätt till självbestämmande som styr – inte den, i finländska ögon, vanliga beslutsordningen.
Det blir således de åländska politikernas plikt att gång efter annan bevaka åländska intressen. Åland kan inte sätta sin tillit till den finländska statsmakten. Även om det så skulle önskas och även om det är den finländska regeringens plikt att även tillgodose Ålands intressen, som ett land i landet.
Ålands landskapsregering måste därmed fortsätta notera vad som händer och föra frågorna upp på agendan med regeringen Marin. Ärende efter ärende – punkt efter punkt. Förklara och visa på fakta. Då finns en chans till förändring och upprättelse.
Den finländska regeringen har inte rosat den åländska självstyrelsen. Hanteringen av Åland har till stora delar varit beklagansvärd. Det är ett onödigt agerande från den finska regeringens sida, som satt stora delar av självstyrelsen ur spel. Ponera att samma sak hade hänt på axeln Bryssel–Helsingfors, då hade vi nog haft en helt annan diskussion.
Åland måste utgå från att den finländska regeringen rättar till sina fel och sedan deltar i ett aktivt arbete för att stärka den åländska självstyrelsen genom att åtgärda de brister som nu blottats. Annars är vår självstyrelse tyvärr inte mycket värd.
Daniel Dahlén