Kriteriet för fria resor mellan Finland och ett annat land är att det aktuella landet har så få smittfall som högst 8 coronafall per 100.000 invånare under en tvåveckorsperiod.
Sverige är på god väg att uppfylla det kriteriet. Smittan minskar snabbt i vårt västra grannland. För en månad sedan hade Sverige som helhet 100 fall per 100.000 invånare. För två veckor hade siffran mer än halverats till 48. Nu har ytterligare en halvering skett:
”Vi ligger nere på 20 fall på 100.000 i Sverige som helhet nu, det finns flera regioner som ligger under åtta redan nu”, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens i Stockholm.
Han bedömer att den snabba minskningen beror på att testresultaten kommit ikapp verkligheten. När Sverige för en tid sedan fick igång ett mer omfattande testande ökade antalet upptäckta fall snabbt, och dolde då en reell minskning som pågått ganska länge.
Men som det visat sig är det svårt att säga något hundra procentigt säkerhet om coronasmittan. Och beslutet att öppna gränsen mot Sverige ligger förstås hos regeringen i Helsingfors. De kan ju välja att ta det säkra före det osäkra och vänta med gränsöppningen mot just Sverige ytterligare en tid.
Möjligheten att åter kunna resa fritt, till och från Sverige, är efterlängtad. Äntligen skulle rederierna kunna börja dra nytta av sin högsäsong och turistföretagarna på Åland ta emot de svenska gäster de så väl behöver.
Samtidigt måste vi förbereda oss på att antalet smittfall med största sannolikhet kommer att öka på Åland. Det råder fortfarande oklarhet om hur många stockholmare som haft smittan och utvecklat antikroppar. Siffror på mellan 20 och 40 procent nämns. Tegnell sade i tisdags att han tror att fler kan vara immuna än bara de som har utvecklat antikroppar.
Och man ska även komma ihåg att smittläget är ett helt annat i Sverige än i Finland. I Sverige dör tio personer per dag på grund av coronasmittan, enligt medelvärdet för de senaste sju dagarna.
Hälsomässigt har Åland klarat coronakrisen utmärkt tack vare vårt insulära läge i kombination med en rad smittspridningshämmande åtgärder. Krismedvetenheten har varit hög och hälsorekommendationerna om social distansering har följts.
Så är inte läget riktigt längre. Kanske har vi vaggats in i en falsk trygghet, men nu ser det ut som vilken vanlig julimånad som helst på stan. Trots att krogarna gör vad de kan med glesare möblering och uppmärksamma vakter som vänligt men bestämt påpekar att man som gäst bör sitta stilla vid sitt bord, är trängseln den trivsamt vanliga.
Ska vi klara en öppnad gräns mot Sverige behöver vi nog alla lite till mans påminna oss om de smittskyddsrekommendationer som ännu gäller.
Petter Lobråten