Företagarna på Åland har gjort det till något av en sport att med jämna mellanrum angripa skattegränsen och skatteundantaget. Många gånger använder sig föreningen sig även av siffror som det inte finns något säkert underlag till och framför allt väljer man gång efter annan att undvika uppsidorna som skattegränsen medför.
Visst finns det negativa sidor med skattegränsen och visst har enskilda företag och individer problem med skattegränsen. Men för det åländska samhället i sin helhet är svaret entydigt och klart – skatteundantaget har varit och är till stor fördel för Åland.
Utan undantaget hade Åland haft väldigt stora utmaningar med transporter och inte minst samhällsekonomiskt hade Åland stått inför oöverskådliga ekonomiska utmaningar. Detta med tanke på sjöfartens stora inverkan på allt från sysselsättningen till rollen som upphandlare av varor och tjänster.
Det skulle vara till fördel för samtliga inblandade om Företagarna på Åland nu istället fokuserar på alternativa lösningar. Lösningar som inte inkluderar ett slopande av skatteundantaget.
Det finns en uppsjö modeller som kunde lindra skattegränsens negativa effekter, men som ändå möjliggör en fortsättning av skatteundantaget. Där skulle Företagarna på Åland kunna göra en positiv insats för Åland. Embryon finns i det som Företagarna på Åland presenterade. Det bör de bygga vidare på och släppa tanken på att undantaget ska slopas.
I förra veckans utspel, från Företagarna på Åland, nämndes även att Åland är dåligt på e-handel och att Åland är dåligt på att nyttja möjligheterna med e-handel.
Att Åland inte har tagit till sig möjligheterna med e-handeln går inte att enbart skylla på skattegränsen. Det finns redan i dag lösningar med filialer och dylikt som gör att Åland kunde vara ett samhälle med omfattande e-handel. Så problemet är mer komplext än en skattegränsfråga.
Det handlar om kompetens och inte minst handlar det om hur vi tar till oss och nyttjar samt lär ut kunskap om möjligheterna med e-handel, IT, programmering med mera.
Vi på Åland har en resa att göra. Vi kan med glädje ta exempel från Sverige och Danmark och implementera dem hos oss. Länder i vår närregion som är världsledande inom området och som jobbar proaktivt och agilt i samhället med frågorna.
ÅSUB rapporterade att enbart tre procent av de svarande tog upp skattegränsen, som ett problem i sina fria svar i tillväxtrapporten. Det ska vi ta till oss och sätta saker i proportion.
Att slopa ett skatteundatag, som har givit och ger oss tillväxt, för att hitta en snabb lösning på gränshandeln är inte en framgångsrik väg för Åland. För mycket står på spel och det är att äventyra hela den åländska samhällsekonomin.
Låt oss istället fokusera på hur vi kan behålla skatteundantaget och samtidigt minska de negativa effekterna av densamma. För det går att göra och det är framförallt landskapet som måste göra det. Inte minst för att landskapet bär huvudansvaret för frågan men även för att vi ska undvika fortsatta villfarelser som att ett slopande av skatteundantaget är en lösning.
Daniel Dahlén