Reda pengar direkt i handen är vad Ålands kulturarbetare och andra ensamföretagare behöver för att klara krisen när samhället stänger som skydd mot coronasmittan.
I den andra tilläggsbudgeten ingick 150.000 euro vikta för kulturell verksamhet. Dessa medel, beslutade kulturminister Annika Hambrudd (C) i går, ska gå till ”Särskilda stipendier och understöd med anledning av coronavirusets inverkan påkulturlivet”. Enskilda kulturarbetare ska kunna ansöka och få upp till 5.000 euro, medan kulturorganisationer kan få upp till 10.000 euro, för att kompensera för det inkomstbortfall som coronakrisen orsakar i form av inställda evenemang och avbokade projekt.
Till detta kommer landskapets andra stödinsats som går ut på att erbjuda en plattform för strömmad kultur. Lagtinget har avsatt 50.000 euro för det ändamålet. Kulturbyrån letar som bäst efter en lämplig privat aktör eller ett företag som kan erbjuda de tekniska förutsättningarna samt produktionskunnandet.
Anslaget innefattar arvode till de åländska kulturutövare som sedan använder plattformen. Om allt går som planerat ska de första webbsändningarna kunna ske i början av maj.
Kreativiteten blommar på nätet sedan ett par veckor. De stora institutionerna lägger ut inspelningar av gamla föreställningar och liveströmmar nya. På Åland har Nordens institut på Åland, Nipå, gått i bräschen med sina direktsända fredagskonserter på nipalive.ax.
På gräsrotsnivå erbjuder sajter som exempelvis Facebookgruppen ”Love Stream Åland” alla ålänningar tillfälle att uttrycka sig kreativt.
Vi är många som väntar på att vår gemensamt finansierade public service radio kommer med i matchen och ökar andelen nyproducerat kulturmaterial som konserter, teater och inläsningar av åländsk litteratur. Ålands radios initiativ att spela mer åländsk musik just nu är ett steg i rätt riktning då det ger åländska musiker ökade intäkter i form av upphovsrättspengar.
Lyfter man blicken och drömmer lite skulle det här kunna bli början till en nytändning för den i dag helt slumrande genren radioteater här på Åland. Möjligheterna är många och nöden är som bekant uppfinningarnas moder.
Precis som ålänningar stöder sina favoritkrogar genom att köpa take away, finns det förhoppningsvis villighet att stödja våra kulturarbetare genom att betala för strömmade kulturupplevelser.
Petter Lobråten