Årets gästledare har bjudit på en stor mängd idéer och tankar. Framåtsyftande och tankeväckande uppslag har givit oss en bredare bild av det åländska samhället.
Genom att få en bredare bild av det åländska samhället klarar vi bättre de utmaningar vi står inför. Utmaningar med hög arbetslöshet, brist i tillväxt, miljöutmaningar och inte minst bristen av förståelse för de åländska förhållandena från Helsingfors.
Allt detta påverkar oss i en stor omfattning och kräver att vi arbetar tillsammans. Ett splittrat Åland klarar inte utmaningar av denna dignitet.
Även om gästskribenterna framförde en mängd olika åsikter och tangerade olika ämnen finns det gemensamma nämnare i ledarna.
Kärleken till vårt Åland och viljan att utveckla vårt samhälle var slående lika i samtliga ledare. Samma drivkraft och samma vilja att utveckla vårt Åland finns även i andra delar av vårt samhälle. Låt oss bygga vidare på den drivkraften.
Ahmad Shafiei, som tillsammans med sin fru är känd som framgångsrik åländsk företagare, lyfte i sin ledare de eviga frågorna. Livets skörhet, men vikten av att samtidigt inte låta sig bli ett offer utan öppna dörrarna mot den framtid som finns bortom horisonten. En viktig påminnelse i tider där vår vardag präglas av pandemins framfart. En påminnelse att inte låta sig slås ner i tider av oro.
I mer konkreta ordalag lyfte Ålands Näringslivs vd Anders Ekström vikten av att vi tillsammans agerar ambassadörer för vårt Åland. Genom att visa gott värdskap och prata gott om våra öar bygger vi morgondagens bild av Åland. En bild som är viktigt för både oss själva som de som besöker oss.
Om vi arbetar med ett positivt ambassadörskap ger vi oss själva stora möjligheter att bygga ett framgångsrikt samhälle.
Även om vi är goda ambassadörer behöver vi stärka det officiella Ålands röst. Det märks inte minst i de senaste årens alla turer med Helsingforsregeringen.
Precis som Julia Lindholm framförde i sin gästledare måste Åland ta en större plats i det internationella samarbetet. Vi kan inte sitta och vänta på att bli hörda som snälla skolelever. Vi ska ta för oss. Vara stolta och föra vår egen talan. Det gör andra regioner runt om i Europa och det ska även vi.
Åland måste försvara självstyrelsen oavsett var frågorna avgörs. Låt oss därför öka vår internationella närvaro.
Om vi återvänder till våra öar lyfte Jonas Holmström, Ålands natur och miljös talesperson, tydliga och konkreta förslag på hur vi kan bygga ett mer hållbart samhälle.
Många gånger blir frågan om hållbarhet för abstrakt och ideologisk i stället för att se det för vad det är – praktiska lösningar på befintliga utmaningar.
Om vi alla tar små steg och gör vårt leder det till förändring. På Åland är vi beroende av vår lokala miljö. Vi kan på enkla sätt påverka den miljön både negativt och positivt. Låt oss göra något positivt av det genom att var och en av oss börjar smått. Då hjälper vi inte bara varandra utan även kommande generationer.
Jag började med att konstatera att årets gästledare till många delar speglas av skribentens kärlek till Åland. Det är lätt att bli hemmablind men både Ida Zetterström, Petra Silander och Pia Mattsson satte ord på det som Åland slutligen är – en trygg plats i en värld som allt mer stormar.
Vi är lyckligt lottade med en trygg hamn att återkomma till. Med det sagt kan vi inte ta något för givet och sitta still. Det är vår gemensamma plikt att fortsätta bygga morgondagens Åland. Inte bara för vår egen del utan även för kommande generationer. Visst lever vi i tider av oro men, som gästledarna visar, det finns hopp. Inte minst så länge vi tillsammans jobbar och tror på en framtid för vårt Åland. Ett Åland där vi vågar tänka i nya banor och utmana varandra men alltid med en gemensam strävan mot en positiv framtid.
Daniel Dahlén