Att driva en butik i ett litet samhälle, som det åländska, blir allt mer utmanande. E-handeln ökar och i Sverige ser vi att också de stora kedjorna får allt svårare att klara sig. Bara den senaste månaden har vi nåtts av rapporter som säger att till och med lekkedjorna har det svårt eftersom allt fler väljer att köpa sina leksaker online.
Åland är inte där än, men om vi väljer att gå samma väg som våra närregioner så kommer e-handeln bara att öka. I Sverige har den ökat med 20 procent årligen de senaste åren och e-handeln utgör i dag 9 procent av den totala försäljningen i detaljhandeln.
Det är lätt att förstå att konsumenten lockas av det stora utbudet och den reklam som de stora e-handelsföretagen konstant pumpar ut. Men dessa företag är en utmaning inte bara för den lokala detaljhandeln utan för hela samhällen.
Den lokala handeln bidrar till att stärka samhällen. Genom att handla lokalt bidrar du till att mer pengar cirkulerar i det lokala samhället. Det ger oss bättre förutsättningar för en bra skattebas, som i sin tur ger oss möjligheter till en utökad välfärd.
Lokalhandel ger även arbetstillfällen. Fler verksamheter ger fler jobb och möjligheter för våra ungdomar att få praktik och komma ut i yrkeslivet. Den lokala handlaren bidrar också till att vi får ett unikt utbud. Den lokala handlaren har en god kundkännedom och kan läsa dina behov. Därför kan du i dessa butiker ofta hitta ett utbud som inte finns någon annanstans.
Lokala verksamheter ger ofta ett stort stöd till lokala klubbar och föreningar. Ett stöd som föreningarna är direkt beroende av. Den lokala handeln är också bra ur ett miljöperspektiv. Samordnade leveranser och mindre onödiga köp görs då du handlar lokalt. Det är en miljövinst i sig.
Ska vi då bara handla lokalt?
E-handeln kommer att fortsätta växa även på Åland. De åländska handlarna skulle med enkelhet kunna haka på den trenden och ge ålänningar en större möjlighet att handla lokalt, men online. Där finns mycket att göra och bristen på åländsk onlinenärvaro i detaljhandeln gör att många köper utifrån. Det är helt enkelt lättare att hitta det du söker online hos ett e-handelsföretag än att hitta din lokala handlare. Det gynnar inte någon, men om den åländska detaljhandelns onlinetillgänglighet ökar finns stora möjligheter för både konsument och den åländska handeln.
Vi vet att förädlingsvärdet per anställd är generellt högre inom e-handeln än inom den fysiska handeln och kompetensbehovet är därför delvis ett annat. Det skulle på sikt därför vara viktigt för den åländska detaljhandeln att finnas online för att därmed kunna bygga starkare företag. Företag som kan ge ännu mer tillbaka till det åländska samhället.
Många konsumenter förklarar sin e-handel med att det inte finns rätt utbud på Åland eller att det är dyrare att handla lokalt. Så kan det vara, men utmana de åländska handlarna genom att fråga om dom inte kan ta in just det du efterfrågar och ställ dig frågan om det inte är värt att betala lite extra. Lite extra för att vi ska ha ett levande Åland. Inte bara en levande handel utan ett levande föreningsliv och ett levande samhälle med allt från arbetsplatser till praktikplatser för våra ungdomar. Vi bör i alla fall ha tanken med oss när vi nu handlar våra sista julklappar inför julen.
Daniel Dahlén