Paf har spräckt sitt mål att införa 18-årsgräns för spelautomaterna från årsskiftet. Varken tillsynsförmåga eller information finns vid spelställena där 15-årsgränsen fortfarande råder.
SPEL Från årsskiftet skulle Paf på eget bevåg höja åldersgränsen för spelautomaterna från 15 till 18 år. Förberedelserna startade redan i höstas. Trots det skyltar spelställena fortfarande om en 15-årsgräns.
- Projektet med höjd åldersgräns pågår. Det jobbas på hårt så vitt jag vet. Vi ska se över alla spelställen och kommunicera med ägarna om de har möjlighet att hålla efter en 18-årsgräns, säger Paf:s vd Lars Porko.
Han förklarar att Paf fortlöpande utbildar affärsinnehavare om den nya åldersgränsen. Senast i sommar hoppas han att det nya systemet ska fungera.
- Men det kan hända att en del butiksinnehavare inte klarar av tillsynen, då måste spelautomaterna avlägsnas, förklarar Lars Porko.
Kan det alltså hända att spelställen förlorar sitt tillstånd på grund av den höjda åldersgränsen?
- Strikt formellt är det på det viset. Vi måste hålla frågan om åldersgräns högt, säger Lars Porko.
Paf har skickat ut ett första informationsbrev till alla butiksinnehavare, men innan de nya skyltarna är på plats råder alltså fortfarande 15-årsgräns.
- Det bestämdes redan i avtalet med landskapet att gränsen skulle införas i januari men i takt med att lokalerna gås igenom, säger Jukka Nikkola som är chef för Paf:s landbaserade verksamhet.
Genomgången av lokalerna kommer att göras under vårvintern.
En åtgärd mot minderårigas spelande
15-årsgränsen för spelautomater infördes redan på 1970-talet. Trots det har minderåriga fortsatt att spela. Samtidigt visar forskning att risken är större att fastna i spelmissbruk om man är ung än om man är äldre. Paf har varit medvetna om den problematiken och 18-årsgränsen är ett försök att hitta en lösning.
- Men att bara höja gränsen gör inte att det blir lättare att kontrollera. Utan en fungerande kontrollverksamhet har det ingen verkan, bedömer Lars Porko.
Han säger att Paf försöker ha en ordentlig tillsyn över spelställena redan i dag.
- Men butiksägarna har det slutliga ansvaret att se till att maskinerna används rätt. Vi kan inte veta vad som händer överallt. Egentligen borde de minderåriga själva inse att de inte får spela, men det är lätt att säga.
Men är inte det yttersta ansvaret ert?
- Jo, på det viset att vi måste uppfylla kraven i vårt speltillstånd. Ombuden är vår förlängda arm som vi ansvarar över. Det är därför vi prövar en modell med skärpta regler. Men vi kan alltid behöva allmänhetens eller medias hjälp att påtala brister.
Ger ingen garanti
Lars Porko är väl medveten om att det händer att barn under 15 år spelar i dag.
När 18-årsgränsen införs, kan ni då garantera att minderåriga inte spelar?
- Vi kommer aldrig att kunna garantera att en minderårig inte kommer åt en av våra spelautomater. Det vore det samma som att påstå att det går att garantera att en ungdom inte får tag i cigaretter eller alkohol.
Men vilken minimigaranti ska ni kräva avseende åldersgränsen?
- Vi tycker ändå att det bästa vore nolltolerans. Men när det nya systemet är i bruk får vi utvärdera hur stort problemet är.
Om det här inte fungerar, har ni övervägt att begränsa spelautomater till ställen med 18-årsgräns?
- Vi har inte diskuterat den frågan. De åtgärder vi tar till är redan nu ett stort ingrepp jämfört med tidigare. Vi måste ha i åtanke att vi försöker förändra ett beteende som har funnits i 50 år.
Än så länge finns heller ingen landskapslag om en 18-årsgräns. Så länge det saknas är det svårt att kräva ansvar från Paf när ungdomar över 15 år spelar. Lars Porko menar ändå att avsikten är att ingen under 18 år ska spela på automaterna.
- Men jag kan inte påstå att systemet är hundra procent fläckfritt. För att nå dit finns en hel del kvar att göra, medger han.
Tone Nordling