1.080 personer flyttade enligt siffror från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) till landskapet Åland under fjolåret medan 790 flyttade ut. De flesta inflyttare kom från Sverige, 450 personer, medan 410 flyttade in från Finland.
110 personer kom från EU-länder, knappt 20 från övriga Europa och 70 stycken från andra världsdelar. Bland länder utanför Norden stod Rumänien för flest inflyttare med 40 personer, Lettland och Turkiet noterades för knappt 30 vardera. Sammantaget kom inflyttarna till Åland från 42 olika nationer.
Babyboom i Jomala
80 barn föddes i Mariehamn under fjolåret, den lägsta siffran sedan 1959. Samtidigt visade statistiken över avlidna den högsta siffran hittills då 135 personer avled i staden. Folkmängden i Mariehamn ökade ändå med totalt 66 människor eftersom det största inflyttningsöverskottet sedan 1973 uppmättes.
I Jomala noterades ett högt födelseöverskott då 73 barn föddes i kommunen, det högsta sedan folkrika delar av Jomala överfördes till Mariehamn i början av 1960-talet. Totalt växte Jomalas folkmängd med 173 personer.
Trots det faktum att Jomalas folkmängd är ungefär hälften av Mariehamns, skiljer alltså födelsetalet endast sju personer kommunerna emellan.
Nya bostäder
Jomalas kommundirektör John Eriksson säger att det fortsättningsvis finns en del bostäder kvar i kommunen, men att det kontinuerligt arbetas för att få fram fler bostadsområden.
– Vi arbetar aktivt med att planlägga nya områden för att motsvara efterfrågan. Dels planlägger vi i Kalmarnäs, dels i Möckelö strand och norr om Prästgården by. Vi jobbar kontinuerligt tillsammans med privata markägare för att möjliggöra nya områden.
Det föddes ungefär lika många barn i Jomala och i Mariehamn i fjol, detta trots att Jomalas befolkning är ungefär hälften av Mariehamns. Varför föds det så många barn i din kommun?
– Haha, det kanske är en trevlig miljö för barntillverkning. Nej men seriöst söker sig nog många barnfamiljer till Jomala för den attraktiva barnomsorgen och skolan i kommunen.
Peter Pussinen