På Åland finns det beredskap för eventuella fall av coronavirus, även om det ses som osannolikt.
– Den som blir sjuk med de aktuella symptomen och som har rest i det aktuella området bör kontakta sjukhuset. Då är det viktigt att man ringer först och får instruktioner. ÅHS har beredskap att ställa diagnos och inleda behandling, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Han påpekar att symptomen är relativt allmänna och påminner om vanlig förkylning eller influensa.
– Det är en ny sjukdom och därför råder det ännu osäkerhet. Dessutom är inkubationstiden varierande och man vet inte hur den smittar mellan människor. Det är också anledningen till att WHO avvaktar. Än så länge anser man att det inte handlar om en folkhälsokris.
På Åland ges inga egna rekommendationer om coronaviruset.
– Vi följer riksmyndigheternas riktlinjer, i det här fallet THL. De samarbetar med European Centre for Disease Prevention and Control och globalt är det WHO som fattar beslut. Rekommendationen är att Kina och andra länder dokumenterar och rapporterar alla fall, säger Knut Lönnroth.
Han framhåller att det samtidigt finns en god nyhet i den här allvarliga situationen.
– Nu finns det mycket information till skillnad från SARS-utbrottet 2003. Då höll de kinesiska myndigheterna det länge hemligt av prestigeskäl. Nu finns det bättre förutsättningar för att få kontroll på spridningen.
– Kommunikation är grunden för WHO:s arbete med globalt samarbete i hälsofrågor, säger han.
Jonny Mattsson