Som Ålandstidningen kunde berätta i går har ÅHS uppdagat felaktigheter i tidigare års budgetar och bokslut. Styrelsen begär därför drygt 2,3 miljoner euro i tilläggsbudget från landskapsregeringen.
Ordförande i ÅHS-styrelsen är social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson.
Borde inte ÅHS-styrelsen eller du ha reagerat tidigare?
– Det kan man tycka, men det är inte så enkelt. Flera av de här sakerna har inte kommit till styrelsens kännedom tidigare. Det beror dels på att budgetprocessen varit centraliserad, dels på att budgetsiffror och uppföljningar har varit summariska, där till exempel de enskilda delarna av personalkostnaderna inte har synts.
– Inte ens de som jobbar med det här har sett de här effekterna, men vi i styrelsen tar vårt ansvar.
Men ni har väl varit medvetna om att det varit löneförhöjningar och om arbetsvärderingens kostnadseffekter?
– Naturligtvis. Under fjolåret såg styrelsen att det var något som inte stämde. Då visade det sig att man inte räknat med arbetsvärderingens kostnader för vikarierna när man anhöll om medel från landskapsregeringen.
– Till det här året har det inte budgeterats för semesterpremierna som återinförs, det är jättemycket pengar, en halv miljon euro.
Långsiktiga lösningar
Har styrelsen varit för snäll när den följt regeringens spariver och hållit ner anslagen?
– Så kanske det har varit. ÅHS har fått en budgetram och i den centralstyrda budgetprocessen så har anslagen fördelats på olika kliniker ganska tekniskt, utan att man har beaktat vad som är rimligt. Nu kommer vi att involvera klinikerna och kunna ta hänsyn till avdelningarnas behov.
– Vi kan inte fortsätta med ad hoc-lösningar som det senare visar sig inte behövs. Det var inte roligt när vi hösten 2016 tvingades spara två miljoner euro och lade ned demensavdelningen. Det var det tuffaste politiska beslut jag varit med och fattat. Några månader senare visade resultatrapporten ett plus på över en miljon.
Berodde det på att ekonomiska uppföljningen var dålig?
– Nej, ekonomin har alltid gått upp och ned. Det är många externa faktorer som påverkar utfallet. Vård utanför Åland, Fpa-ersättningar och försäkringsåterbäringar är väldigt svåra att bedöma. Därför har vi gått in för en långtidsbudget över tre år, så att man kan planera på längre sikt.
Skedde nedläggningen i onödan?
– Krasst ekonomiskt sett ja, men ledningen visade då att demensvården kunde ges på andra kliniker och det har fungerat bra.
Måttlig kostnadsökning
Varför har inte driftskostnaderna budgeterats upp trots att överskottet från personalsidan slopades?
– Vi har generellt varit för dåliga på att ta höjd för stigande vårdkostnader. Våra kostnader ökade 2018 med 3,16 procent, men totalt sedan 2015 är ökningen 5,7 procent exklusive internhyran till fastighetsverket. Vi vet att nivån generellt stiger med två procent per år, men exempelvis i Nyland steg kostnaderna 2018 med tolv procent. Jämfört med det ligger vi ganska bra till,
Har bytet av personal i ledningen påverkat det som skett?
– Ja, det har säkert bidragit. De senaste åren har vi fått ny chefläkare, ny hälso- och sjukvårdsdirektör, ny vårdchef som nu vikarieras av överskötarna, plus att vi hade en vikarierande ekonomichef. Det har bytt folk på fyra av fem poster i ledningsgruppen, och naturligtvis har man sett på hur saker gjorts tidigare och följt de rutinerna.
– Nu har vi sedan augusti en ny ekonomichef som kom utifrån och som satt sig in i hela organisationen, vilket gjort att flera av de här problemen uppdagats.
– Eftersom 2019 års budget var fel så har även årets budget gjorts på felaktiga grunder och nu är det viktigt att de korrekta siffrorna finns med när de nya ramarna för ÅHS ska tas fram.
Noggrannare uppföljning
Vad ska ni göra för att säkerställa att det blir rätt framöver?
– Styrelsen har gett ledningsgruppen i uppdrag att noggrant följa resultatet och eventuella avvikelser.
Vi ska även få en mera omfattande kvartalsuppföljning.
Ekonomienheten ska jobba med utveckling av
budgeteringsprocessen, redovisningsrutiner och tidsplan, prognosprocessen och rapportering och
uppföljning.
– Vi har också gått ut till klinikerna och begärt in deras syn på effektivisering och besparingar. De har visat stort intresse. Effektiveringsåtgärderna presenteras separat för styrelsen vid nästa möte.
– Dessutom har styrelsen begärt en rapport från fastighetsverket om kommande treårsplanering för renoveringar. Hyran har ökat med en miljon till i år och det är jättemycket pengar. Vi måste veta vad som ska göras för att kunna planera i god tid. Det här är ingen skola med sommarlovsstängt, understryker Annette Holmberg-Jansson.
Jonny Mattsson