I januari förra året beslutade Åbo hovrätt att de åländska reglerna om körförbud strider mot grundlagen. Sedan dess har samtliga körförbudsdomar som utdelats av tingsrätten och sedan överklagats ändrats av Åbo hovrätt. Landskapets åklagare har i sin tur sedan lämnat in besvär mot dessa domar.
Detta görs i väntan på att Högsta domstolen ska ta ett beslut i frågan.
– Det är väldigt osannolikt att de kommer att ta upp samtliga våra besvär, men vi gör det för de att ska förstå vikten av att vi ska få det här prövat, säger Peter Rikberg.
Oenig hovrätt
Enligt den åländska körkortslagen ska den som döms för rattfylleri få ett körförbud på minst ett år. I den dom som togs upp i hovrätten i januari förra året hade en man fått ett år och fyra månader. Enligt den finska lagstiftningen skulle mannens körförbud ha blivit 2-3 månader.
Åland har behörighet att lagstifta om körförbudets längd, enligt hovrätten. Men enligt förarbetena till självstyrelselagen får de åländska straffen inte avvika radikalt från de straff som skulle utmätas i Finland.
Hovrättens beslut i januari togs med röstsiffrorna 4-3, det var alltså inte en enig hovrätt som fattade beslut att korta det körförbud som då var uppe för behandling. Tre av de sju domarna ansåg att Åland har behörighet att besluta om en ettårig minimitid och att ett sådant körförbud inte uppenbart strider mot grundlagen.
Men fyra av domarna i Åbo hovrätt ansåg att den åländska regeln om körförbuds minimilängd kränker grungdlagens rätt till likhet inför lagen, och därmed ändrades domen. Landskapets åklagare lämnade därefter in besvär.
Var ligger det här ärendet nu?
– I mars skickade vi in besvär till Högsta domstolen. För drygt en månad sedan så hade en föredragning hållits, säger Peter Rikberg.
Ärendet är alltså under handläggning. Att en föredragning har hållits betyder att någon har gett ett förslag om hur man anser att ärendet ska avgöras. Därefter fattas beslut om besvärstillstånd och ett besvärstillståndskort utfärdas. Detta har gjorts av Högsta domstolen. Hur lång tid det tar nu är svårt att säga, säger Peter Rikberg.
– Senast Högsta domstolen avgjorde ett fall med åländsk anknytning tog det fyra till fem månader från det att föredragning hade hållits.
Fundera
Åbo hovrätt har sedan domen i januari ändrat flera körförbudsdomar som har utdelats vid rattfylleri på Åland. Och samtliga har landskapets åklagare lämnat in besvär mot.
– De kanske tar upp några, om de skiljer sig åt. Men det beror lite på vad de kommer fram till i det första ärendet. Jag vet i alla fall att inget besvär förutom det första har gått till föredragning.
Om Högsta domstolen beslutar att de åländska lagarna ska tillämpas tror inte Peter Rikberg att de domar som har överklagats och där de dömda har fått kortare körförbudsstraff av hovrätten kommer att ändras.
Flera körförbudsdomar som har utdelats av tingsrätten har dock inte överklagats till Åbo hovrätt.
– Om de anser att Åbo hovrätt har rätt blir frågan vad man gör med de som inte har överklagat sin dom. Det måste man fundera kring. Om våra domar är grundlagsstridiga, då är det grund för att få de gamla domarna ändrade. Men det beror lite på hur de kommer att motivera sitt beslut, säger Peter Rikberg.
Petra Dahlgren