- Det råder en förtroendekris mellan länderna i väst och Ryssland som alla har ansvar för att lösa, säger europaparlamentariker Henrik Lax.
Han menar att alla aktörer kring Östersjön borde agera.
GASLEDNINGSPROJEKT Sverige har nyligen mottagit en tillståndsansökan från Nord Stream om att få bygga en gasledning genom Sveriges ekonomiska zon. Motsvarande ansökningar väntas Finland, Danmark, Ryssland och Tyskland få i vår.
Den finländske europaparlamentarikern Henrik Lax menar att en gasledning inte kan byggas innan Östersjöländerna har byggt upp ett förtroende för Ryssland.
- Jag ser en allvarlig misstro gentemot Ryssland. Det leder till att vi för två monologer som inte möts. Mot bakgrund av det blir det svårt med ett energisamarbete mellan EU och Ryssland, säger han.
Han menar att de miljöargument som har förts fram inte är den främsta anledningen till att projektet provocerar.
- Miljöbrister går att rätta till tekniskt men i förtroendefrågan måste alla agera.
"Åland kan ta initiativ"
Även Åland har en roll i förtroendekrisen, menar Henrik Lax.
- Alla områden i regionen kan agera. Åland kan genom sin position i Nordiska rådet och genom sitt Östersjösamarbete trycka på för att se till att mer insyn ges i gasledningsprojektet.
Henrik Lax föreslår att alla berörda länder ska ges full insyn i byggandet och driften av gasledningen.
- EU borde också trycka på för att Ryssland ska ta till sig kritiken. Ryssland har ett ansvar att se till att det inte råder onödiga spänningar kring Östersjön.
Han tycker också att EU med enad röst borde kräva att Ryssland betalar en ersättning i samband med eventuella olyckor.
- Genom att samlas kan Östersjöregionen få en stark politisk röst. Det är upp till landskapsregeringen och alla övriga regeringar att ta tag i frågan, avslutar Henrik Lax.
Tone Nordling