Ett nej från lagtinget till EU:s nya reformfördrag kan ställa Åland utanför EU.
- Men ett nej ger ger samtidigt Finland problem eftersom Finland måste förhandla fram en lösning. Och det ger Åland en förhandlingsposition, säger Susanne Eriksson.
POLITIK I mars väntas EU:s nya reformfördrag, det så kallade Lissabonfördraget, komma till lagtinget för behandling.
Foto: Jan-Erik Berglund
Från politikerhåll har man framfört att Ålands inflytande i EU måste garanteras för att lagtinget ska säga ja till fördraget.
En viktig inflytandefråga är egen åländsk talerätt i EG-domstolen. Talerättsarbetsgruppens förslag går i rätt riktning men är knappast tillräckliga för lagtingspolitikerna.
Vad händer om lagtinget säger nej till Lissabonfördraget?
- Då kan Åland ställas utanför hela EU, säger lagtingets biträdande direktör Susanne Eriksson.
Lissabonfördraget ersätter inte de gamla EU-fördragen utan blir bara ytterligare en lapp i det lapptäcke som utgörs av de olika fördragen. Det konstitutionella fördraget, som begravdes i höstas, hade däremot ersatt alla andra fördrag.
Två vägar
Om lagtinget säger nej till Lissabonfördraget kan två saker inträffa, förklarar Susanne Eriksson:
Finland väljer, trots Ålands nej, att ratificera fördraget vilket innebär att Finland riskerar ett fördragsbrott.
- En mindre trolig väg, säger Susanne Eriksson.
Finland ratificerar inte eftersom Åland sagt nej. I stället måste Finland snabbt inleda förhandlingar med övriga EU-stater eftersom det är tänkt att fördraget ska ratificeras av alla under år 2009.
fakta
EU-fördrag
I höstas sa det förra lagtinget nej till EU:s konstitutionella fördrag, EU:s ”grundlag”. Det var då redan klart att det fördraget skulle begravas.
Det finns en stor skillnad mellan det konstitutionella fördraget och det blivande Lissabonfördraget.
Lissabonfördraget upphäver inte de tidigare fördragen. Det konstitutionella fördraget hade upphävt alla andra fördrag och blivit allenarådande.
Pandoras ask
- I den omförhandlingen kan medlemsstaterna välja att ställa Åland utanför bara Lissabonfördraget eller utanför hela EU.
Hon utesluter inte att Åland kan ställas helt utanför unionen eftersom medlemsstaterna knappast vill ha med någon som inte godkänt det nya fördraget.
- Det skulle ju öppna Pandoras ask för andra som inte vill vara med.
Vårjakt men också tullar
Att ställa Åland utanför EU innebär ett kliv ut i det okända. Vårjakten kan återupptas och den skattefria försäljningen kan fortsätta, liksom snusförsäljningen.
- Men vi får äta upp alla chips och allt annat själva för exporten till det omgivande EU kommer sannolikt att kosta tull, säger Susanne Eriksson.
Ett frihandelsavtal med EU är ingalunda klappat och klart om Åland ställs utanför EU. Dessutom finns det risk att EU inte alls vill ge Åland ett förmånligt handelsavtal.
Förhandlingsposition
- Säger Åland nej till Lissabonfördraget innebär det problem för Finland som måste förhandla fram en lösning för Åland. Därför har landskapet nu en förhandlingsposition, konstaterar Susanne Eriksson.
Lissabonfördraget innebär inga stora förändringar och ingen större omflyttning av makt från staterna till EU. Enligt fördraget får EU en president och en "utrikesminister". Majoritetsbeslut ersätter dagens krav på fullständig enighet.
Kerstin Österman