Var man ska vända sig för att få konsumetrådgivning på Åland är oklart för stunden. Tjänsten står tom samtidigt som förändringar i vem som ska tillhandahålla den kan komma. I dag är det kommunförbundet, nästa år kan det vara landskapsregeringen.
KONSUMENT Sedan februari har Åland varit utan konsumentrådgivare. Då sa den tidigare, Inger Lyyski upp sig och därefter har platsen stått tom. En deltidstjänst som konsumentrådgivare har varit utannonserad men kommunförbundet, som för tillfället tillhandahåller tjänsten, har valt att avvakta med att tillsätta den tills en mer långsiktig lösning kan nås.
Bakgrunden är att det pågår en omorganisation i den finländska lagstiftningen. Där har man beslutat att en del av uppgifterna som kommunerna i dag har hand om i stället ska tillfalla staten. Konsumentrådgivningen är en utav dem. Men det behöver inte bli så på Åland. Landskapsregeringen har i ett yttrande konstaterat att rikslagstiftningen inte i tillräcklig utsträckning tillvaratar de åländska särförhållandena som är grunden för den åländska självstyrelsen. Närheten till konsumenterna, behovet av att tillräcklig kompetens och tillgången till service på svenska språket är bland annat intressen som Åland har som inte stämmer överens med rikslagstiftningen.
-Därför är det ännu oklart hur det kommer att bli, säger Susanne Björkholm chef för landskapsregeringens administrativa enhet.
Sagt upp avtal
Kommunförbundet stöder lagförslaget om att ansvaret för organiseringen och finansieringen av konsumentrådgivningen överförs från kommunerna till staten. Sedan 2002 har kommunförbundet haft hand om konsumentrådgivningen på uppdrag av landskapsregeringen. Detta avtal har kommunförbundet nu bestämt sig för att säga upp i och med att en förändring är på väg.
- Det är oklart hur det kommer att bli nu. Vi har diskuterat med landskapsregeringen om hur vi ska lösa problemet med bristen på en konsumentrådgivare och vi ska tillsammans försöka komma fram till en lösning för resten av året, säger Sigurd Lindvall, förbundsordförande i kommunförbundet.
Ett behov finns
400 ärenden hamnade hos konsumentrådgivaren på Åland förra året. Det visar på att behovet finns.
Att det för stunden inte finns någon konsumentrådgivare över huvudtaget på Åland tycker Susanne Björkholm därför är ett stort problem.
-Det är olyckligt att det är så här och vi måste hitta en lösning, säger hon å landskapets vägnar.
-Det kräver stor kompens inom många områden och därför kan det vara svårt att hitta någon som uppfyller kraven, säger hon.
Även Sigurd Lindvall tycker det är olyckligt att det saknas en konsumentrådgivare.
-Självklart är det tråkigt att det blivit så här och en lösnings ska försöka nås så fort som möjligt.
För svårare tvister
Det finns även en konsumenttvistenämd på Åland. Konsumenttvistenämnden tar hand om ärenden och ger rekommendationer i enskilda tvister där en lösning mellan konsumenten och näringsidkaren inte kunnat lösas.
Man kan då vända sig till nämnden för att få ärendet behandlat och en rekommendation på ett utslag. Det utslaget kan man sedan ha i åtanke om man bestämmer sig för att driva saken vidare och vidta rättsliga åtgärder.
Nämnden är tillsatt av landskapsregeringen och omkring 15 ärenden behandlas där varje år. Befattningen som sekreterare där står för tillfället tom.
- Vi har haft platsen utannonserad och fått in två ansökningar, säger Susanne Björkholm.
Befattningen är inte ett heltidsarbete utan arbetsmängden för sekreteraren som innehar befattningen varierar beroende på ärendet svårighetsgrad. Arvodet för arbetet är också baserat på den tid som läggs på att exempelvis förbereda för möten och bereda ärenden.
Ålandstidningen