De 66 barnen på Hoppets stjärnas center i Kisumu i Kenya befinner sig mitt i en av landets oroshärdar. Sedan den 28 december har de inte kunnat lämna centret enligt Ildiko Stormbom från Hoppets stjärna på Åland.
KENYA - Det är med en växande oro som jag ser bilderna från stridigheterna i landet. Det sägs att det är den största krisen på 25 år, säger Ildiko Storbom.
Hoppets stjärna bedriver med stöd av faddrar barnhemmet och utbildningscentret St. Elisabeth L. Children's Centre i en av de mer problemtyngda städerna i Kenya: Kisumu. Staden är hårt drabbad av aids, och många föräldralösa barn syns på gatorna. Några av dem får skydd på centret.
-Jag var kontakt med personalen på barnhemmet under onsdagen. Då hade de under polisbevakning lyckats ta sig ut på staden för att handla mat och vatten. Det är osäkert eftersom många butiker blir plundrade, förklarar hon.
Alla barn är oskadda och centrets personal närvarar.
Av de drygt 200 faddrarna är cirka 100 ålänningar.
- Nu är det viktigt att vi fortsätter stöda verksamheten, pengarna kommer fram eftersom bankerna är öppna, säger hon.
Etnisk och politisk konflikt
Motsättningarna i Kenya har en lång historia med ursprung i att kolonialmakten en gång favoriserade den största befolkningsgruppen, kikuyerna. När Kenya blev självständigt 1963 var det kikuyerna som fick merparten av den bästa jorden. Det har lett till konflikter mellan markägare och boskapsägare.
Allt sedan presidentval hölls i Kenya den 27 december 2007 har de inre stridigheterna i landet vuxit sig starkare för var dag. Stora befolkningsgrupper är upprörda över att sittande president Mwai Kibaki, som är kikuy, omvaldes. Misstankar finns att valet inte gick rätt till. Fram till valdagen såg det ut som att oppositionsledaren Raila Odinga, som tillhör befolkningsgruppen luo, skulle vinna valet, men den 29 december utropas Mwai Kibaki som segrare.
Efter valet har våldsamma upplopp ägt rum på flera håll i landet. Enligt beräkningar har tiotusentals människor lämnat sina hem. Över 300 människor har dött under upploppen.
Hela regionen behöver Kenya
I Kisumu har det också varit upplopp enligt Ildiko Stormbom.
- Staden är ganska hårt drabbad. Folk är vilda, arga och hungriga. Personalen har hört skottlossning, men barnen borde vara trygga innanför centrets väggar, säger hon.
Hon påpekar att det är viktigt att konflikten löser sig för hela Östafrikas skull.
- När jag var i Kisumu möttes jag av en pulserande stad. Östafrikas största marknad är belägen där, och många reser dit för att handla från grannländerna. Kenya har haft en viktig roll i regionen som stabilt land. mycket av grannländernas handel går via Kenya, säger hon.
Hon beskriver konflikten som ett fruktansvärt steg bakåt.
- Jag är orolig att de etniska motsättningarna inom landet ska bli värre, men jag har hopp om att det kommer att lösa sig. Kenya är ett växande turistmål, och jag tror att alla inser att det är en industri som kan ta skada av en långvarig konflikt, säger hon.
Hon hoppas nu att internationella organisationer ska ta sitt ansvar för att bidra till att situationen ordnar upp sig.
Tone Nordling