Snart kan nötköttsbonden Bernt Erickson få större förtjänst på sin produktion.
Det är stopp på obestämd tid för köttimport från Brasilien och priserna väntas stiga i hela Europa.
KÖTTPRODUKTION - Jag hoppas att det skapas ett tryck på priset, lokalproducerat kött är undervärderat i dag, tycker Bernt Erickson.
Han bygger upp en köttproduktion i mindre skala i nya ladugården i Överby, Jomala. I dagsläget går runt 40 tjurar till slakt per år tillsammans med ett tiotal kor. Han beskriver sin produktion som miljövänlig.
- Jag låter kalvarna gå med korna och dia första sommaren. Sedan föder jag upp dem på mitt eget foder under ett år.
Till skillnad från många andra uppfödare importerar han inte sojafoder till sina nötkreatur.
- Men annars gör spannmålspriserna djuruppfödningen dyrare, det börjar bli dags att det händer något med köttpriset också, tycker han.
Konflikt bakom stoppet
Importstoppet från Brasilien bottnar i en konflikt mellan EU och brasilianska myndigheter. EU menar att Brasilien inte uppfyller kvalitetskraven och Brasilien anser att EU:s krav är orimliga och begränsar möjligheterna till export. Det har lett till att Brasilien inte vill skriva på några hälsocertifikat för europeisk köttexport. Därför stoppar EU importen.
Det brasilianska nötköttet står för en stor del av den europeiska konsumtionen. Europa köper in nötkött från Brasilien för drygt tre miljarder euro om året.
- I Latinamerika är djuruppfödningen betydligt med gynnsam än den är i Europa, det gör att vi har svårt att konkurrera med samma priser, säger Bernt Erickson.
Men redan innan importstoppet fanns höga tullar mot import utifrån. En importör av brasilianskt nötkött betalar en tullavgift på nära fyra euro per kilo, avgiften för oxfilé är ännu högre.
Priserna stiger
Dessutom subventionerar EU sitt egenproducerade kött för att kunna hålla prisnivån lägre.
- Subventionerna gör att det är svårt att se vad det europeiska nötköttet egentligen kostar, säger Bernt Erickson.
Samtidigt tycker han att kött som inte transporteras över halva jordklotet borde värderas högre än det gör i dag.
Men finns det inte risk att konsumenterna avskräcks om nötköttet blir för dyrt?
- Några försvinner nog, men efterfrågan på nötkött kommer att finnas kvar.
Kan den europeiska produktionen tillgodose efterfrågan?
- Nej, framförallt inte på de ädlare filéerna. Redan i dag är det brist på oxfilé. Det kommer det alltid vara eftersom den värderas högre än annat kött, svarar Bernt Erickson.
... men konsumenterna får betala
Importstoppet riskerar att leda till skyhöga nötköttspriser. Köttimportörerna tror att det kommer att påverka priset på allt kött.
- Det handlar om ren protektionism! säger köttimportören Gustaf Salmelin.
Foto: Niklas Lampi
KÖTTPRODUKTION - När det handlar om protektionism och handelsnivå på en sådan nivå av idioti kan man inte förutspå vad som händer, säger ålänningen Gustaf Salmelin.
Han är en av landets största importörer av nötkött från Brasilien. Och han är bekymrad över att importstoppet kan komma att pågå länge. 30 procent av köttet han säljer i Finland är just brasilianskt. Dessutom levererar han genom företaget Pan Nordic Meat 10.000 ton brasilianskt kött till europeiska kunder varje år.
- Vi kommer att klara oss ekonomiskt genom att ta in kött från andra länder och höja priset. Det är konsumenterna som får betala för EU:s agerande, menar han.
Det finns ingen hejd på argument när Gustaf Salmelin väl går igång på ämnet. Hans bild av förloppet är lite annorlunda än den som har beskrivits av media. EU stoppade inte importen, det var Brasilien som stoppade exporten till Europa.
Så slår förbudet på Åland
Priset på oxfilén kommer att stiga mest. Det är den produkt från Brasilien som är svårast att ersätta. I princip restaurangnäringen och cateringverksamheter tvingas höja priser på nötkött, men kommer troligen att gå över till fler alternativ.
– Det blir inte motiverat att betala priset för oxfilén, tror Gustaf Salmelin. Den största åländska försäljningen av brasilianskt kött sker annars ombord på taxfreen, som sluppit de höga importpriserna.
– De kommer att importera från något annat ursprung, men eftersom konkurrensen hårdnar blir det högre priser även där, bedömer Gustaf Salmelin.
Detaljhandeln på Åland säljer inte brasilianskt nötkött i samma grad som i övriga Finland.
- Vi måste se det i ett perspektiv. Det brasilianska köttet är viktigt för att tillgodose behoven i Europa. Men Europa är inte en viktig kund för Brasilien, bara 16 procent av deras kött säljs i Europa.
Han menar att det kan hända att Brasilien helt tappar intresset av att sälja kött till Europa efter den senaste tidens händelser.
"Irländska och brittiska bönders fel"
Gustaf Salmelin har sin bild av händelseförloppet klar. Det är irländska och brittiska bönder som har ställt till det.
- De förbjöds att exportera efter att deras djur drabbats av mul- och klövsjukan respektive galna kosjukan. När de efter några år återkom till marknaden insåg de att priserna har sjunkit på grund av den ökande handeln med Brasilien. Då drog lobbyingmaskineriet igång.
Ironiskt nog börjar sanktionerna mot Brasilien med att fall av mul-och klövsjuka upptäcks i ett samhälle vid gränsen till Paraguay. Den första åtgärden blir att stänga angränsande områden för export. Men EU nöjer sig inte utan kräver en bättre märkning av kalvarna.
- En köttproducent i Brasilien har enorma jordar och korna kalvar ute i naturen. Det kan dröja innan ägaren upptäcker den nya kalven, därför märks den i efterhand, berättar Gustaf Salmelin.
Enligt honom är EU:s krav på märkning att kalven märks vid födsloögonblicket.
- Det är till för att garantera att kalvar inte rör sig mellan två besättningar och riskerar att smittas, fortsätter han.
Men det senaste kravet från EU är att all boskap ska märkas enligt samma system.
- Det är befängt, besättningar i Sao Paulo sätts i karantän för att sjukan finns vid gränsen. Avståndet mellan platserna är det samma som mellan Finland och Portugal. Vi skulle aldrig sätta Finland i karantän på grund av att en sjukdom hittades där.
Brasilien har tröttnat på EU
När EU sedan meddelar att de kommer att ta emot kött från 300 gårdar får de brasilianska myndigheterna nog.
- Tänk dig att ett land med nära 10.000 köttproducenter ska välja ut 300 som duger. Det är varken görligt eller ekonomiskt utan en onaturlig uppgift.
Brasilien vägrar därefter att skriva under några hälsodokument för exportkött till Europa med följden att EU inför importstopp.
- Myndigheterna anser att nu vill EU påverka mängden och prisnivån för mycket, säger Gustaf Salmelin.
Okej, priserna går upp, men miljön borde väl gynnas av minskade transporter?
- Tvärtom. Köttproduktionen i Europa är till stora delar beroende av sojafoder. Sojan importeras från Brasilien där den odlas på områden där regnskogen har skövlats. Det går dessutom fem kilo soja till att skapa ett kilo kött. Det är betydligt mer miljövänligt att importera köttet än sojan. Kreaturen i Brasilien går ute på bete året runt och behöver inget sojatillskott.
Omöjligt att ersätta köttet
För Salmelins företag innebär importstoppet att de kommer att importera sitt kött från Argentina, Uruguay, Nya Zeeland och Australien i stället.
- Vår största leverantör i Brasilien producerar mer kött än hela Argentina i dag, det säger sig självt att det inte finns tillräckligt för att täcka underskottet.
Australien som är den näst största nötköttsproducenten i världen har dessutom största delen av sitt exportbehov mättat av marknaden i Asien.
För egen del är Gustaf Salmelin inte orolig. Han tror hans företag kommer att stå sig bra gentemot sina konkurrenter eftersom den finländska marknaden är liten.
- Vi har varit tvungna att ha en stor bredd på typen av kött som vi importerar.
Kyckling, fläskkött och lamm kommer att öka i försäljning bedömer Gustaf Salmelin.
- Det kommer tyvärr leda till att också de priserna skjuter i höjden, tillägger han.
Tone Nordling