Enligt en artikel i Hufvudstadsbladet (HBL) finns den mest osannolika köparen av plastpåsar bland gruppen pensionärer på Åland, i Nyland samt i Egentliga Finland.
– Det verkar som att ålänningar är särskilt duktiga på att undvika plastpåsar, säger Keskos direktör för dagligvaruhandel Ari Aksell till HBL.
Inom S-gruppen i Finland sålde man fyra procent färre engångskassar under årets första halva vilket motsvaras av tre miljoner enheter. Samtidigt har man enligt deras hemsidor satt upp en målsättning att öka mängden återanvänd plast i de påsar som ännu säljs. I dagsläget består dessa till 60 procent av återanvänd plast.
Synliggör alternativ
Kantarellens butikschef Elina Fellman säger till Ålandstidningen att man medvetet placerar flergångskassar och ekologiska påsar på sådant ställe i butiken att de blir lätta för kunden att välja.
– Vi exponerar miljökassarna så att kunderna lättare hittar dem. Nu ser vi en femprocentig nedgång i försäljningen av plastpåsar jämfört med samma period i fjol.
Vilket skulle du säga är det vanligaste alternativet till engångskassar hos era kunder?
– Att man har med sig egna flergångskassar, men också medhavda plastpåsar som används flera gånger.
Också vid Sparhallen ser man en minskning i plastpåseförsäljningen. Företagets vice vd och inköpschef Ronny Isaksson säger att den av landskapet drivna kampanjen om högst 40 plastpåsar per person och år verkar ha gett effekt.
Gör ni något aktivt för att sälja fler alternativa kassar?
– Ja, vi har plockat fram mer miljömedvetna val för kunderna och vi har också skyltar från kampanjen på synliga platser i butiken.
EU-direktiv
Kampanjen som drivits av landskapet i samarbete med Ålands näringsliv tar avstamp i EU-direktivet med målsättningen att varje europeisk medborgare senast år 2025 ska använda högst 40 plastpåsar per år. I snitt använder EU-medborgare i dag 198 påsar per person och år.
I bland annat Frankrike är plastpåsar sedan den 1 juli en förbjuden försäljningsartikel och i Italien finns sedan tidigare ett liknande förbud.
Peter Pussinen