I mitten av mars utsågs Per Leino till ny äldreomsorgsledare i Vårdö, men han blev inte särskilt långvarig på posten. Efter att han sagt upp sig under prövotiden beviljades han avsked i början av maj.
Kommunen utlyste tjänsten, men underlaget av behöriga sökande var inte tillräckligt. Eftersom man från Vårdös sida såg sig nödgad att lösa situationen kontaktades både andra kommuner och privata vårdbolag kring ett möjligt samarbete.
I juni utlystes den vakanta tjänsten ännu en gång. Samtidigt antog kommunstyrelsen en offert på tjänsterna från Folkhälsans allaktivitetshus på Åland Ab. Tanken var att kommunen skulle anlita det privata bolaget för äldreomsorgsledartjänsten under perioden 10 juni till 16 september, för att sedan hitta en mer långsiktig lösning efter det.
Men det här har fått Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att agera. Myndigheten begärde för två veckor sedan en redogörelse av kommunen. ÅMHM vill ha svar på hur äldreomsorgens förvaltningsuppgifter handläggs ”avseende utövande av offentlig makt” under den period kommunen tecknat avtal för.
I sin begäran till Vårdö hänvisar Helena Boman vid ÅMHM till Finlands grundlag, som bland annat säger att offentliga förvaltningsuppgifter kan ”anförtros andra än myndigheter endast genom lag eller med stöd av lag” samt att uppgifter som innebär betydande utövning av offentlig makt bara får ges till myndigheter.
– Folkhälsan är en privataktör, och det är det ärendet handlar om, säger Britt Danielsson, social- och hälsovårdsinspektör vid ÅMHM.
Så kommunen får här inte anlita en privat aktör?
– Det är det vi ska utreda nu. Vi ska titta på Vårdös svar och de uppgifter vi fått kring det här.
Inte bara Vårdö
Kommundirektör Erik Brunström är för närvarande på semester men Ålandstidningen har tagit del av hans redogörelse till ÅMHM. I den berättar han att kommunen tidigare har haft ett samarbete på området med den privata aktören Björkkö, men att den lösningen inte var tillgänglig fullt ut nu under sommaren.
Inte heller bland den befintliga personalen i kommunen fanns någon som kunde axla uppgifterna – bland annat på grund av behörighetskraven – och diskussionerna med andra kommuner om att få köpa tjänsterna gav inte något resultat.
Erik Brunström skriver att ansvaret för myndighetsutövningen och det offentliga beslutsfattandet inte alls har förts över till en annan aktör, utan att det kvarstår hos Vårdö kommun som myndighet:
”Denna tillfälliga lösning har för en begränsad tid ansetts behövas för en lag- och ändamålsenlig skötsel av uppgifterna och anses inte äventyra grundläggande fri- och rättigheter, rättssäkerhet eller andra krav på god förvaltning.”
Han påpekar också om att liknande upplägg förekommer på andra håll på Åland, och det både inom äldreomsorgen, räddningsväsendet och det byggnadstekniska området.
Förra veckan utsågs Elin Silfversten till ny äldreomsorgsledare i Vårdö, med tillträde så snart som möjligt.