När kommunfullmäktige i Eckerö vid sitt senaste sammanträde skulle utse presidium, det vill säga ordförande och vice ordförande för 2022, fick ledamöterna ta ställning till två förslag.
Rune Söderlund, som varit ordförande det senaste året, förde fram Anders Svebilius som ordförande och Bernt Bergman (Samarbetslistan) som vice ordförande. John Hilander (MSÅ) föreslog i sin tur Bernt Bergman som ordförande och Anders Svebilius som vice ordförande. Sedan följde en sluten omröstning och i den föll tio röster på Anders Svebilius och fem på Bernt Bergman. Två röster lämnades blanka.
Efter att fullmäktige för ett år sedan valde presidium för 2021 lämnade ledamoten Ronald Karlsson (Ob) och kommunstyrelsens vice ordförande Sven-Eric Carlsson (Ob) in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol. De ansåg att röstningsförfarandet gick fel till och yrkade att beslutet skulle upphävas. Orsaken var bland annat att det totalt angavs 24 röster trots att endast tolv ledamöter fanns på plats. Av protokollet från mötet 2021 framgår att varje ledamot hade två röster och Rune Söderlund, som var uppställd som vice ordförande-kandidat på båda listor var den som sist och slutligen samlade flest röster och utsågs till ordförande.
Väntar på avgörandet
Ronald Karlsson säger på tisdagen till Ålandstidningen att han fortfarande vill ha frågan från förra året utredd ordentligt.
– Vi har ännu inte fått något avgörande från domstolen.
När fullmäktige förra veckan skulle utse ny ordförande och vice ordförande skulle han, i egenskap av den ledamot som suttit längst i fullmäktige, ha fungerat som ordförande.
– Jag sade ifrån att jag inte håller i klubban när jag inte vet vad som egentligen är rätt och fel.
I stället fick Tage Mattsson (Samarbetslistan) liksom vid senaste fullmäktigevalet axla ordförandeskapet.
Hur gick ni tillväga den här gången?
– Det blev en likadan omröstning, med två förslag och två röstsedlar var. Alla godkände det förfarandet, säger Tage Mattsson.
Tycker du att det är oklart hur ni skulle genomföra valet?
– Nej jag tycker inte det. Vi var överens och det finns inte heller några andra svar om hur man ska göra, vi har hört med kommunförbundet och alla möjliga ställen och vi får bara det här svaret.
Majoritetsval
Den här gången var 13 ledamöter på plats och totalt 17 röster lämnades alltså in. Enligt protokollet informerades ledamöterna om att varje person hade rätt att avge en till två röster. Byggnadstekniker Emma Saarela fungerade som sekreterare under fullmäktigemötet och berättar att valet förrättades genom majoritetsval och att kommunen efter förra årets val varit i kontakt med bland andra jurister på Finlands kommunförbund, och att deras besked har varit att kommunen har gjort rätt.
Ronald Karlsson deltog i omröstningen och har inte för avsikt att lämna in ett nytt besvär.
– Domstolen har ju inte svarat på fråga ett ännu, så det är ingen idé. Det låg inte heller några personliga orsaker bakom vårt besvär, utan vi vill bara få ett svar på vad som gäller.
Behov av tydliggörande
Kommunförbundets direktör Magnus Sandberg kan inte uttala sig om Eckerö, men säger i allmänna ordalag att det i dag finns en viss otydlighet i grundregleringen kring hur de här valen ska genomföras. Det finns två typer av valsätt, proportionella sådana eller majoritetsval, och de kan förrättas med slutna sedlar eller genom ett öppet förfarande.
– Men det finns inte en tydlig reglering i botten för varken det ena eller andra valsättet, utan det hänvisas bara till vallagen för landskapet Åland och där regleras det här egentligen inte närmare. Utöver vad som finns reglerat i kommunernas förvaltningsstadga eller i kommunallagen finns det egentligen inte mer att gå på. Det är en fråga man borde återkomma till när kommunallagen revideras.