13,9 miljoner euro är ett rekordhögt rörelseresultat för det första kvartalet för Ålandsbanken. Men i kvartalsrapporten som publicerades på tisdagen betonas i stället effekterna av att Ålandsbanken i januari överlät merparten av sina svenska bolån till Borgo Ab, som Ålandsbanken är delägare i.
Transaktionen gav upphov till en positiv engångseffekt i resultaträkning på 9,8 miljoner euro. Den har också fått effekter på balans- och resultaträkningen, bland annat har utlåningsportföljen och det löpande räntenettot blivit mindre.
– Men vi har en ny post på 1,1 miljarder euro som vi kallar förvaltade bolån. Den kommer vi att tjäna pengar på framöver, säger Ålandsbankens vd och koncernchef Peter Wiklöf.
Förändringarna gör att bland annat rörelseresultatet blir svårt att jämföra med tidigare år.
– Det här är egentligen ett avstamp på en ny resa som vi börjar. Det ser jag väldigt mycket fram emot.
”Gott humör”
Peter Wiklöf säger att banken haft en bra tillväxt. Nettoinflödet till placeringstjänsterna var 123 miljoner euro. Både inlånings- och utlåningsvolymerna steg med fyra procent från årsskiftet, om den sålda bolånevolymen exkluderas.
– Jag är på gott humör vad gäller tillväxten, säger Peter Wiklöf.
Att kostnaderna ökade med fem miljoner euro jämfört med det första kvartalet 2021 har olika förklaringar. Det handlar bland annat om ökade personalkostnader.
– Vi har 99 personer fler än för två år sedan och vi har investerat mycket pengar i vår nya personal. Nu ser vi att tillväxten på personal börjar mattas av.
Banken har även haft fortsatt höga kostnader för konsulter: 700.000 euro.
– Det börjar minska i och med att vi byter konsulter mot personal.
Nytt kontor
En kostnad på 600.000 euro härrör från en kommande flytt till nya lokaler i Helsingfors. Kontoret flyttar från Bulevarden 3, där man huserat sedan 1980-talet, till nyrenoverade lokaler på Bulevarden 7.
Stabilitetsavgiften, som alla banker avsätter, har dessutom ökat med 700.000 euro till 3,6 miljoner euro. I Finland ska hela beloppet kostnadsföras i det första kvartalet.
– Där är det bara att gilla läget, säger Peter Wiklöf.
Framtidsutsikterna för hela året är oförändrade sedan den senaste prognosen. Rörelseresultatet för 2022 förväntas bli i nivå med 2021.
– Även om det ser olika ut är det fortfarande vår tro, säger Peter Wiklöf.
De största orosmomenten är inflationen och det geopolitiska läget.
– Ryssland krigar mot Ukraina och Kina stänger ner hela samhällen.
Det har bland annat lett till stigande räntor och sjunkande aktiekurser.
– Det kan vi inte påverka, vi kan bara jobba vidare.
– Det som är viktigt i slutändan är att fortsätta att attrahera kunder, och det ser vi att vi gör, säger Peter Wiklöf.