– Vi kommer att försöka att väcka nytt intresse, men det är klart att det blir svårt, säger landskapets specialmedarbetare i Bryssel, Julia Lindholm.
Förslaget som lades fram skulle göra det lättare och billigare för programföretag att skaffa de rättigheter som behövs för att sända program gränsöverskridande på nätet.
Nu blev det en kompromiss efter omröstning. I kommissionens förslag skulle vidaresändning gälla all form av internet. Nu blev det i stället bara vidaresändning från kabel och IPTV.
– Vi är skeptiska till att man ska låsa det till en typ av teknik, dessutom en som kräver en installation. Det är inte framåtsyftande och modernt, säger Julia Lindholm.
Kompromissen gäller också vilken typ av progam som ska få vidaresändas. Från att gälla alla program, förutom premiumprogram som tv-bolagen behöver ta betalt för, så blev det nu endast nyheter och aktuella händelser som röstades igenom.
Utskottsnivå
Frågan har dock endast avgjorts på utskottsnivå. Frågan ska vidare till plenum och tas upp av regerinscheferna i rådet.
– Även om det bara är på utskottsnivå så blir det svårt. Det är sällan att det blir så stora omvälvningar. Det som är tråkigt är att det röstades ner med så liten marginal.
Men gör inte det det enklare att få till en vädning?
– Jo, det skulle kunna göra det enklare. Men det krävs mer att gå ur och rösta emot än att rösta för gällande förslag, säger Julia Lindholm.
Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) säger att man har bestämt från landskapets sida att avvakta rådets förhandling innan man uttalar sig mer.
– Det är inte kört ännu. Vi misstänkte att det kunde gå åt det här hållet. Nu hoppas vi att rådet ska ta det i en annan riktning.
Medierapport
I dagarna blev också den mediepolitiska omvärldsrapport som landskapsregeringen med hjälp av Fredrik Granlund har gjort avklarad. I den beskrivs de problem som Åland har när det gäller möjligheter att se sändningar på svenska, till exempel SVT Play. I en utblick mot exempelvis Färöarnas situation och upphovsrättslagstftning jämförs Ålands situation. Rapporten ger också ett antal förslag till åtgärder.
Petra Dahlgren