Alandiabolagen kritiseras för sitt hanterande av en brand i en fritidsbåt i Västerås i december.
- Nästa gång kommer vi att agera annorlunda, säger Gustav Platzer på Alandiabolagens svenska kontor.
BÅTOLYCKA I mitten av december brann den tolv meter långa motorbåten. Den totalförstördes inte, men försäkringsbolaget Alandia konstaterade efter en inspektion att den behövde genomgå stora renoveringar.
Under tiden händelsen utreddes låg den förtöjd i hamnen.
- Det varv där båten skulle repareras var fullt så det fick vänta. Strax innan jul bedömde vi att båten kunde ligga kvar i hamnen bara båtägaren höll den under uppsikt, konstaterar Gustav Platzer.
Men dagen före nyårsafton sjönk båten. Därefter ska den ha läckt ut diesel enligt Västmanland läns tidning.
I samma artikel kritiserar en bärgare att försäkringsbolaget inte förtöjde båten på grundare vatten.
- Med facit i hand håller jag med om att vi gjorde fel bedömning, men jag har svårt att se att vi skulle ha kunnat ta ett annat beslut just då, säger Gustav Platzer.
"Delansvar, men inte i juridisk mening"
Han poängterar att Alandiabolagen inte hade betalat ut någon ersättning för båten till båtägaren. Det innebär att försäkringsbolaget inte har något strikt juridiskt ansvar för det som inträffade. Ansvaret faller på båtägaren.
- Men naturligtvis innebär det merkostnader för oss och en belastning på miljön, tillägger han.
Han säger också att försäkringsbolaget har tagit lärdom av händelsen.
- Nästa gång något liknande händer kommer vi vara mer benägna att lyfta upp båten. Jag tycker att vi ska göra vad vi kan för att hindra att skador på miljön uppstår. Vi har mer kunskap om vad som krävs för det än vad som kan förväntas av en privatperson, tillägger han.
Tone Nordling