Den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finlands biskopar befinner sig för tillfället på Åland för att hålla ett av årets sex biskopsmöten. På tisdagsmorgonen inleds programmet med en andakt och ett öppningstal av Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand. Ämnet för talet är vad ungdomar och skolan behöver av kyrkan.
– Det är möjligt att det finns ett behov av att reformera undervisningen i religions- och livsåskådningsämnen. Här på Åland har man redan gjort det enligt en egen modell, säger han.
Hösten 2021 infördes det nya obligatoriska läroämnet religions- och livsåskådningskunskap på Åland. Samtidigt försvann den tidigare religionsundervisningen, vilken utgick från den evangelisk-lutherska tron.
Domkapitlet i Borgå stift skrev ett yttrande om förslaget att införa det nya ämnet på Åland 2019. Man ansåg att Åland i första hand borde utveckla modellen med två skilda ämnen i religion och livsåskådning.
”Ett intressant bidrag”
Enligt biskop Bo-Göran Åstrand har effekterna av den åländska reformen inte utvärderats.
– Ingen som läst det gemensamma ämnet i högstadiet har ännu tagit studenten, säger han.
Men han tycker att det är värt att undersöka modellens konsekvenser och resultat.
– Onekligen är modellen ett intressant bidrag till att kombinera livsåskådning och religionskunskap till ett gemensamt ämne för alla.
Den slutsatsen grundar han bland annat på undersökningen ”Ungdomsbarometern 2023” som för första gången på nästan 20 år fokuserade på just livsåskådning och religion.
Bild
– Resultaten i ungdomsbarometern överraskar på flera sätt, säger Bo-Göran Åstrand och lyfter upp att 86 procent av de unga anser att alla har rätt att tala om sin livsåskådning och att 65 procent anser att man borde få stöd att bilda sin egen livsåskådning.
Kyrkan förändras
Barometern visar också att unga anser att både studerande och lärare ska få uttrycka sin livsåskådning i tal och genom symboler och kläder.
– För oss som vuxit upp i ett samhälle där religionen i hög grad betraktas höra till det privata området, är det frapperande att ta del av resultaten, säger Bo-Göran Åstrand.
Den förändrade attityden ställer krav på samhället, skolan, kyrkan och de religiösa samfunden, säger han och kommer in på det möjliga behovet av att reformera undervisningen i religions- och livsåskådningsämnena.
Biskopsmötet
,, Biskopsmötet är en del av kyrkans centralförvaltning. Man behandlar bland annat frågor som rör kyrkans tro, förkunnelse och arbete samt stiftens förvaltning och skötsel.
• Medlemmar i biskopsmötet är kyrkans tio biskopar plus fältbiskopen, det vill säga ledaren för det kyrkliga arbetet inom Finlands försvarsmakt. Ärkebiskopen är ordförande för mötet.
• Biskopsmötet samlas sex gånger per år. Efter mötet på Åland återstår två möten i Helsingfors under 2024, ett i oktober och ett i december.
• Källa: Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finlands webbsida.
Kyrkans roll håller på att förändras, säger han.
– Här gäller det att vara en guide, på religionens område, som går i dialog med de unga och ger redskap för att bilda sig en egen åskådning. En god början på detta är att fråga de unga och skolvärden: Vad behöver ni?